CriuleniEst-CurierSocial

Agenţii economici mici au obținut revizuirea taxelor

Consilierii oraşului Criuleni şi-au revizuit şi au modificat decizia nr. 6/2 din 9 decembrie 2015, prin care instituiau taxele şi impozitele locale pentru anul curent.

Astfel, schimbări a suferit art. 3, literele (g) şi (h), care stabileau mărimea „Taxei pentru unităţile comerciale şi/sau prestări servicii”, 4000 lei pentru unităţile ce activează în gherete, magazinele care comercializează produse alimentare, produse agricole, băuturi răcoritoare, băuturi alcoolice, etc, a căror suprafaţă comercială este până la 30 metri pătraţi; şi 6000 lei pentru aceleaşi unităţi de comerţ, a căror suprafaţă depăşeşte 30 metri pătraţi. „33 de agenţi economici, care au business pe mai puţin de 30 metri pătraţi au reclamat această decizie, motivând că nu vor putea face faţă acestot cheltuieli, de aceeam am revăzut decizia”, explica Irina Rapeşco, membră a comisiei pentru activitate economico-financiară, decizia de a stabili aceleaşi taxe, luând în calcul suprafaţa de 60 metri pătraţi. Preşedintele acestei comisii, Vladimir Paladi, a spus că taxa mare induce micii comerciaţi în pierdere.

IMG_0079

Consilierii au votat, la 24 martie, 2016, că 4000 lei pe an vor achita acele unităţi de comerţ, suprafaţa cărora nu depăşeşte 60 metri pătraţi, şi 6000 lei – acei comercianţi, care-şi desfăşoară afacerea pe mai mult decât 60 metri pătraţi. Decizia intră în vigoare de la 1 aprilie, 2016. Primarul Dumitru Simon a spus, că în unele centre raionale taxarea comercianţilor se face in dependenţă de numărul exact de metri pătraţi. „La Străşeni, de exemplu, comercianţii plătesc 100 de lei pe an pentru fiecare metru pătrat”, a spus edilul, idee agreată şi de consilierul din partea „Partidului Nostru”, Alexandru Casap.

Celelalte taxe pentru 2016 arată în felul următor: staţiile PECO – 15 – 20 mii lei anual; 9 mii lei pentru unităţile de jocuri de noroc; 7000 lei pentru discoteci; 5 mii lei pentru ospătării, cafenele, baruri, restaurante, baze angro; 6 mii – farmacii medicale şi veterinare şi pentru unităţile care comercializează produse din tutun, telefoane mobile şi cartele/accesorii şi magazine de materiale de construcţii. Cea mai mică taxă – 3000 lei – o vor achita unităţile comerciale în centre comerciale şi cele ce prestează servicii populaţiei. Proprietarii de pieţe vor vărsa la buget câte 35 de lei anual pentru fiecare metru pătrat din suprafaţa totală a terenului şi a imobilelor amplasate pe teritoriul pieţei. Prestatorii de servicii auto de călători vor achita în buget 15 lei anual pentru fiecare unitate de transport.

În oraşul Criuleni sunt 3308 metri pătraţi de spaţii comerciale.

S. Cernov

Imagine: ședința consiliului orășenesc.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button