Est-CurierPolitic

Înregistrarea pentru votul prin corespondență este deschisă

Cetățenii Republicii Moldiova stabiliți peste hotarele țării se pot înregistra prealabil pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024, utilizând pagina Comisiei Electorale Centrale: https://inregistrare.cec.md/. Tot aici se conțin și regulile după care va avea loc acest exercițiu-pilot și se găsește modelul cererii de înregistrare. 

Opțiunea votării prin corespondență este deschisă pentru cetățenii țării noastre care sunt stabiliți în țările: SUA, Canada, Islanda, Norvegia, Suedia, Finlanda.

„Votul prin corespondență/prin poștă este un sistem folosit în peste 50 de țări din lume și în 13 țări din UE. Este o metodă des folosită la nivel mondial, iar noi urmăm bunele practici în acest domeniu, proiectul incluzând măsuri corespunzătoare de asigurare a securității votului. Țin să remarc că în urma amendamentelor înaintate de colegii mei, pe lângă SUA și Canada, au fost incluse Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. Pilotarea/testarea votului prin corespondență în aceste țări ne va permite să îmbunătățim procesul și pe viitor, sperăm la parlamentare, să-l aplicăm în toată lumea.” – a comentat deputatul Radu Marian votarea legii în a doua lectură, pe data de 26 aprilie 2024.

Alegătorii pot să se înregistreze prealabil cel târziu cu 45 de zile înainte de ziua alegerilor, termenul limită fiind 6 septembrie 2024. Înregistrarea prealabilă va permite autorităților să cunoască unde este nevoie de a deschide mai multe secții de votare. 

Inițiativa introducerii votului prin corespondență aparține președintei Maia Sandu, care a anunțat la sfârșitul lunii februarie că și-ar dori ca, la alegerile prezidențiale și referendumul pro-european din toamnă, cetățenii din diaspora să poată vota prin corespondență, în special cei din țările unde distanțele până la secțiile de votare sunt foarte mari.

Opoziția susține că votul prin corespondență ar fi necesar partidului de guvernământ pentru a falsifica rezultatele alegerilor și ale referendumului, care vor avea loc, ambele, la 20 octombrie. Deputații fostului partid „Șor” și „Renaștere”, uniți în blocul „Victorie”, au contestat la Curtea Constituțională legea cu privire la votul prin corespondență. Ei au cerut să fie examinat felul în care a fost adoptată legea, dar și unele prevederi separate.

Drept argumentare a poziției lor, deputatul Vasile Bolea susține că legea electorală nu poate fi modificată în an electoral și că legea ar fi una discriminatorie, atâta timp cât nu poate fi aplicată și în altă țări, decât cele incluse în listă. Frauda ar putea surveni, în opinia lui Bolea, din motiv că alegerile nu vor începe în acele țări în 20 octombrie 2024, dar cu cca 20-21 de zile mai devreme. 

Comisia Electorală Centrală a stabilit regulile după care se va desfășura votul prin corespondență, care pot fi vizualizate la fel pe pagina https://inregistrare.cec.md/. 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button