La finele zilei de 9 mai 2024, în cadrul Recensământului populației și locuințelor au fost recenzate circa 953 mii de locuințe (inclusiv cele neocupate) și circa 1394 mii de persoane (numărul populației recenzate include atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită), informează Biroul Național de Statistică.
La finele zilei de 9 mai 2024 ponderea locuințelor recenzate din totalul de locuințe estimate, în profil teritorial se prezenta astfel:
Recensământul populației și locuințelor (RPL) din Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie 2024 în corespundere cu prevederile Legii nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor, ale Hotărârii Guvernului nr. 69/2024 și ale Hotărârii Guvernului nr. 951/2022. Acesta este realizat în corespundere cu recomandările Organizației Națiunilor Unite, conform cărora statele lumii trebuie să efectueze recensăminte ale populației cel puțin o dată la 10 ani. RPL din Republica Moldova din anul 2024 se desfășoară după 10 ani de la recensământul precedent (din 2014) și este ultimul an din runda mondială 2020 a recensămintelor realizate pe plan internațional (care cuprinde anii 2015-2024).
De ce este necesar recensământul?
Datele colectate vor sta la baza proiectelor de dezvoltare la nivel de localitate și de țară. Recensământul va oferi răspunsuri la întrebări precum:
- Cum se va distribui bugetul public între autoritățile publice locale?
- Câte școli, grădinițe, creșe, locuri de joacă noi trebuie construite?
- Unde sunt necesare mai multe spitale și puncte de servicii de urgență?
- Cum trebuie de replanificat transportul public etc.?
Recensământul va oferi date statistice importante pentru elaborarea și implementarea politicilor de dezvoltare spațiale bazate pe date, în funcție de densitatea populației în anumite zone – planificarea transportului urban, planificarea de grădinițe, școli, spitale etc., ținând cont că autoritățile Republicii Moldova în prezent nu dispun de date la nivel de arii mici, inclusiv grile de 1 km pătrat, din motiv că datele despre populație nu sunt interconectate cu adresa locuinței acestora.