Criuleni

Apelul la proiectele transfrontaliere, deschis pentru APL de toate nivelele

Recent, șeful cabinetului de miniștri, Dorin Recean, a avut o întrevedere cu președinți de raioane, iar unul dintre subiectele discutate a fost accesarea proiectelor transfrontaliere, comunică serviciul de presă al Guvernului. Președinții de raioane ar fi fost îndemnați de premier să învețe a scrie proiecte și le-au fost chiar sugerate platformele pe care le pot aplica pentru a obține cofinanțare din partea Uniunii Europne (Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova 2021-2027Programul Interreg NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027 și Programul Regiunii Dunărea Interreg 2021-2027). Scopul final – creșterea bunăstării cetățenilor, afirma premierul Recean.

Printre participanți s-a aflat și președintele r. Criuleni, Alexandru Carțîn, pe l-am întrebat, dacă r. Criuleni a ieșit din acea listă de interdicție în care a fost plasat grație proiectului de tristă faimă în urma căruia urma să apară platforma de colectare a gunoiului menajer de la Hrușova, finanțat din banii europeni printr-un proiect transfrontalier.

„Nu putem apela la proiecte noi, lucrăm cu proiectele vechi, până când mai rămânem în acea listă. Avem datorie în valoare de 748 de mii de euro, pe care nu suntem în stare să-i întoarcem înapoi. S-au întreprins acțiuni, s-au scris adresări la CNA, la Procuratura Anticorupție, dar până în prezent nu avem nici un rezultat. Nici documentele originale nu le avem, sunt toate anexate la dosare” – a spus Carțîn.

În contextul întrunirii la Guvern, autoritățile raionale au fost îndemnate să constituie echipe responsabile pentru elaborarea proiectelor pe care să le depună la apelurile finanțatorilor. Alexandru Carțîn a spus că nu va fi modificată organigrama aparatului președintelui, ca să se facă loc unei asemenea echipe, dar, cel mai probabil, se va apela la serviciile unor echipe din afara aparatului. Președintele raionului a mai adăugat, că în buget a fost rezervată o sumă de bani în acest sens, pentru a achita aceste servicii – de elaborare a proiectelor. Chiar dacă în aparatul președintelui sunt numeroase funcții vacante și, eventual, ar putea fi angajați specialiști cu competențele necesare scrierii proiectelor, în opinia lui Alexandru Carțîn, funcțiile publice nu atrag specialiști necesari, din cauza salariilor mici.

Unul dintre programele la care Guvernul a sugerat autorităților locale să aplice proiecte este Programului Interreg NEXT România – Republica Moldova 2021-2027. Primăria Jevreni s-a alăturat partenerilor din Nicșeni, jud. Botoșani, și altor două primării din același județ, ca să răspundă apelului acestui program, prin care speră să procure pentru sat o autospecială de stingere a incendiilor, ne comunică Igor Rotari, primarul satului Jevreni. Dacă proiectul va fi acceptat și finanțat, satul Jevreni ar putea avea o mașină de stingere a incendiilor și de comun cu IGSU ar putea crea o subdiviziune regională de pompieri și salvatori, care să acorde ajutor, la nevoie, și satelor adiacente.

L-am întrebat pe Igor Rotari cine le scrie primarilor proiecte. Aflăm de la dumnealui, că în cazul proiectului discutat mai sus, primăria Nicșeni este aplicantă, respectiv, ei sunt autorii, dumnealor suportă cheltuielile. În cazul proiectelor aplicate la donatori naționali, cum ar fi AIPA și alii, pe unele primarii le scriu singuri, iar dacă nu se descurcă, la fel, pot apela la agenții specializate, care percep o taxă pentru serviciile lor. Taxa, care variază de la 20 de mii de lei (în cazul unui proiect câștigat) și 10 mii de lei (dacă proiectul n-a trecut, dar muncă, totuți s-a depus), este achitată din contuil mijloacelor bugetelor locale.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button