Pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie curent, Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA ) au efectuat 75 de controale planificate și inopinate la operatorii din domeniul fabricării produselor de panificație, în special, la cei care produc plăcinte.
În rezultat, s-a constat că, aproximativ 35 % din operatorii supuși controlului utilizează în calitate de umplutură în plăcinte, compuși pe bază de grăsimi vegetale și animale, ca substituent al brânzei proaspete de vaci.
În luna februarie curent, cifra era mult mai mare – 80 % din unitățile de producere a plăcintelor din țară apelau la aceste practici comerciale înșelătoare.
Totodată, în perioada aprilie-octombrie 2023 volumul importurilor de produse alimentare pe bază de proteine și grăsimi a scăzut cu 30 %, comparativ cu aceeași perioada a anilor 2022, 2021 și 2020.
Cifrele demonstrează că, operatorii din domeniul alimentar renunță de a utiliza la fabricarea plăcintelor umplutură pe bază de compuși de grăsimi vegetale și animale. O bună parte folosesc deja brânza de vaci veritabilă.
Cele mai frecvente încălcări depistate în cadrul controalelor desfășurate în perioada octombrie-noiembrie sunt:
– Plăcintele nepreambalate, comercializate direct consumatorilor finali, nu conține mențiunea privind ingredientele utilizate la preparare, nici prin afiș, anunț sau orice altă formă disponibilă consumatorilor;
– Operatorii din domeniul alimentar utilizează termenul de „produs de brânză” atât în denumirea produselor, cât și în lista de ingrediente;
– Lista de ingrediente este incompletă sau nu corespunde materiei prime utilizate.
Conform comunicatului emis de ANSA operatorii care au admis abateri s-au ales cu 25 de procese verbale cu privire la contravenție, și au achitat amenzi în valoare totală de 175 mii lei.
ANSA atrage atenția că este interzisă utilizarea denumirii Plăcintă cu „brânză” sau Plăcintă „cu produs de brânză” pentru produsele a căror umplutură nu conțin brânză de vaci, sau conțin un amestec de brânză de vaci cu produs alimentar pe bază de grăsimi vegetale.
Produsele alimentare prezentate în formă nepreambalată spre vânzare, trebuie să includă informația privind toate ingredientele utilizate. Mențiunile trebuie înscrise pe un afiș, anunț, broșură, catalog sau în altă formă și să se plaseze într-un loc vizibil și accesibil consumatorilor.
Consumatorii sunt îndemnați să citească cu atenție eticheta produselor expuse spre comercializare și să solicite de la comercianți informații detaliate cu privire la lista ingredientelor utilizate la fabricarea produselor.
În cazul în care depistează produse alimentare cu abateri de la prevederile legislației în domeniul alimentar, consumatorii pot depune o petiție la orice Subdiviziune teritorială ANSA sau pot comunica la numărul unic: 022-511-511.