Primăria Criuleni a organizat, la 11 noiembrie, consultări publice a două proiecte de decizie care urmează a fi discutate la ședința Consiliului Orășenesc Criuleni din data de 18 noiembrie. Proiectele vor mai trece prin discuții în comisiile de specialitate, după care vor fi propuse pentru discuții, aprobare sau respingere, în plenul ședinței.
Proiectul cu nr. 6/3 vizează ajustarea tarifelor pentru serviciile publice de gestionare a deșeurilor solide în teritoriul administrat de primăria or. Criuleni, iar proiectul 6/4 se referă la aprobarea tarifelor pentru furnizarea / prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare și de epurare a apelor uzate de către Întreprinderea Municipală ”Comunservice” Criuleni.
Vadim Axenti, președintele Consiliului de Administrare a ÎM ”Comunservice” a prezentat situația la întreprindere ca ”în prag de faliment”, care e luată drept temei al cererii de majorare, de fapt, a tarifului pentru evacuarea gunoiului, care nu a mai fost schimbat din anul 2010. Axenti a menționat că nu poate vorbi de dezvoltare întreprinderea care nu-și poate acoperi necesitățile zilnice.
Tariful discutat, calculat în anul 2021, la prețurile la carburanți și altele din anul trecut, ar fi de 26 de lei lunar pentru fiecare persoană. Participanții la consultări, în special puținii consilieri orășenești prezenți, au cerut mai multe detalii despre cheltuielile întreprinderii, costurile suportate pentru asigurarea serviciului, ca să poată lua o decizie argumentată, când va veni ziua ședinței, sau să poată explica și cetățenilor și răspunde la eventualele lor întrebări. Primarul Mihail Sclifos a sugerat administrației întreprinderii că ar fi binevenit un fel de recensământ la fiecare gospodărie, să se stabilească cu precizie câte persoane locuiesc în cutare casă sau apartament. Cazuri când pe documente locuiește în apartament o persoană, dar în realitate noii proprietari sunt 4 sau chiriașii sunt 5 la număr și achită pentru unul, sunt multe, spunea perceptoarea fiscală Angela Zaporojeț, și nu e echitabil pentru cei care sunt plătitori de bună credință.
Autorilor proiectului de decizie li s-a sugerat să pregătească răspunsuri la mai multe posibile întrebări din partea consilierilor, care vor trebui să decidă ce fac cu propunerea de ajustare a tarifului, așa încât să fie clar cum se va proceda cu cei plecați pe scurtă sau pe lungă durată peste hotare, care sunt mecanismele de calcul când în locuințe sunt persoane în etate sau cu dizabilități, care este cadrul legal și cum se procedează corect cu cei care refuză să achite, dar gunoi aruncă, și multe alte detalii. În prezent, în primăria Criuleni, pentru deșeuri achită 4976 de locuitori. Conform notei informative la proiect, în procesul de colectare și transportare a deșeurilor sunt antrenați 13 angajați (1 maistru, 2 șoferi, 1 tractorist, 9 hamali) și 3 unități de transport.
Tariful la apă propus în proiectul decizie ar urma să crească de la 9,20, cât este acum, până la 13,70 pentru un metru cub de apă și tot atât pentru evacuarea apelor reziduale. Calculul a fost elaborat de către Agenția Națională de Reglementare Energetică, care stabilește și tarifele la servicii comunale. Deci, se va discuta asupra tarifului de 27,40 lei/m3. Totodată, tariful pentru consumatorii non casnici se va propune să nu se majoreze, ci să rămână cel de 72 de lei (36 de lei m3 de apă și tot atâta evacuarea si epurarea unui m3 de ape menajere). Tarifele la apă și canalizare nu au mai fost ajustate la cheltuieli din anul 2006.
S. Cernov