O acţiune de informare orientată spre reducerea cazurilor de conducere a mijloacelor de transport în stare de ebrietate a fost organizată în dimineaţa zilei de azi în or. Criuleni, ce către angajaţii Inspectoratului de Poliţie Criuleni şi cei ai Biroului de Probaţiune Criuleni.
La una dintre intersecţiile aglomerate din or. Criuleni, echipa formată a împărţit astăzi, 21 aprilie, pliante şoferilor pe care i-a staţionat şi le-a vorbit despre consecinţele conducerii în stare de ebrietate – accidente, procese penale şi amenzi.
Tatiana Goncear, consilier de probaţiune în Biroul de Probaţiune Criuleni, a explicat scopul acţiunii de prevenire: “Se apropie sărbătorile pascale, şi mulţi vor dori să servească 50 de grame. Îi atenţionăm, în cazul în care au servit, să nu urce la volan. Cineva drag îi aşteaptă acasă nevătămaţi. Conform statisticii pe care o avem în raionul Criuleni, în anul 2021, Biroul de probaţiune Criuleni a luat la evidenţă 96 de persoane care au fost condamnate pentru stare de ebrietate la volan. În primele luni ale anului 2021, deja 21 de persoane au fost prinse la volan bete, şi la fel, au fost condamnate. Îndemnăm cetăţenii, dacă observă persoane care au consumat alcool şi au urcat la volan, să sune la numnărul de telefon 067112902, şi să sesizeze poliţia. Posibil, veţi salva în aşa mod viaţa altui om”.
Potrivit Codului Contravenţional, amenda pentru conducerea în stare de ebrietate constituie în Republica Moldova până la 25 de mii de lei sau muncă în folosul comunităţii pe durata de la 40 la 60 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni la 1 an.
Codul Penal prevede, pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică sau cu grad avansat de ebrietate produsă de alte substanţe, muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 240 de ore cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport (permisul poate fi recuperat) sau închisoare de până la un an. Recuperarea dreptului de a conduce se face după 4 ani din momentul condamnării şi după un curs obligatoriu antialcoolic şi antidrog.
Pe parcursul anului 2021, din cauza şoferilor care se aflau în stare de ebrietate la volan, au fost comise 125 de accidente rutiere, soldate cu 19 persoane decedate şi 131 de persoane rănite.