Est-CurierSănătate

Vaccinarea în r. Criuleni, departe de scopul propus

Rata de vaccinare în r. Criuleni este de 30%, anunţă autorităţile, calificând-o „departe de scopul propus”.

La 3 noiembrie, medicii de familie din r. Criuleni au fost convocaţi la Consiliul Raional, pentru a discuta care este starea procesului de vaccinare.

Într-un comunicat al consiliului, se spune că „Președintele raionului dl. Pavel Spînu a informat prezența despre felul cum stau lucrurile la acest compartiment în raion: numai 30% la sută din cetățeni sunt vaccinați, un rezultat ce este departe de scopul propus anterior de vaccinare de 70% la sută. Toate eforturile întreprinse nu ating scopul așteptat și se răsfrâng negativ asupra tuturor domeniilor de activitate economic, social ș.a.”

Solicitată să comenteze cifra numită de preşedintele Spînu, Violeta Panico, şefa centrului de Sănătate Criuleni, a spus că 30 la sută este un pic mai mare decât media pe republică, care e în genere puţin peste 25%, şi că medicii de familie, practic, nu au pârghii eficiente de a schimba starea lucrurilor, decât să le vorbească oamenilor şi să acţioneze prin convingere. Întrebată care ar fi soluţiile ce se impun, Violeta Panico crede că „restricţiile sunt soluţia”.

– În r. Criuleni avem vaccinaţi cu prima doză 30% şi cu doza a doua – 29% din populaţia eligibilă. Nu vrea lumea să vină, refuză, unii spun că mai târziu, alţii ceva să „mai vadă”, dar nu ştiu, ce mai vor să vadă. Dar statistica spune că cca 95% din cei care nimeresc în spital şi decedează sunt nevaccinaţi. Medicii de familie chiar nu mai au pârghii! La şedinţa de ieri au fost experţi care să ne spună despre situaţia din România, dar şi acolo nu e mai bine, e tot ca la noi. În România valul patru e foarte drasitic, acum lumea se vaccinează de frică. Noi vedem soluţia numai în restricţii, obligarea vaccinării celor care sunt angajaţi. Noi nu avem alte pârghii. Anunţurile pe uşi nu mai funcţionează. Avem exemple când medicul a mers din casă în casă cu asistenta medicală, le-au vorbit oamenilor, dar rezultatul e mic de tot. Pe de altă parte, atunci când vine la noi un doritor de Pfizer, trebuie să îl programăm şi să căutăm prin satele din jur alţi cinci doritori, ca să avem dreptul să deschidem flaconul. Noi nu ne permitem să deschidem şi să pierdem celelalte doze – spunea Violeta Panico care sunt provocările procesului de vaccinare.

Sursa foto: criuleni.md. Medici de familie chemaţi la discuţii despre rata vaccinării.

Inga Pasecinic, directoarea Asociaţiei Obşteşti „Strategii şi Politici de Sănătate”, care a facilitat dialogul dintre medicii de familie din r. Criuleni şi doi experţi din România, veniţi în Republica Moldova să împărtăşească din experienţa lor, inclusiv în tehnici de consiliere şi comunicare, au discutat despre tacticile care pot fi aplicate în comunicarea cu cetăţenii pentru a-i informa şi a-i convinge să se vaccineze.

„Am avut sesiuni de informare nu doar cu medicii, dar şi cu angajaţii Inspectoratului de Poliţie, cu Angajaţii Centrului Multifuncţional, cu Direcţia Educaţie, exact acolo unde au fost solicitate echipele mobile, unde am mers să răspundem la întrebările celor ineresaţi de covid, de vaccin, şi pentru a-i informa pe oameni de ce trebuie să facă acest vaccin şi de ce trebuie să se protejeze de boală. Noi credem că medicii ar trebui să îşi axeze atenţia pe pătura de cetăţeni, care sunt indecişi. Cei care au vrut să se vaccineze, au făcut-o deja, cei care nu doresc să o facă nici nu o vor face (ei sunt cam 20-30 la sută), şi recomandarea noastră ar fi să nu piardă timpul cu ei. Dar sunt oameni dornici de informare, şi noi cu asta şi începem: „suntem aici pentru a vă răspunde la întrebări. Nu vrem să vă impunem să vă vaccinaţi, dar să vă răspundem la întrebările care vă interesează legate de boli cronice, covid, vaccin şi alte riscuri.” Dar mai este o chestie: acum pe cei care au certificat de vaccinare îi verifică angajaţi din localurile de alimentaţie publică, din centrele comerciale, care ei singuri nu sunt imunizaţi, dar le cer altora dovada de vaccinare! Este o responsabilitate a tuturor, până la urmă, pentru că cu cât mai repede noi toţi, maximal posibil, vom face acest pas, cu atât mai repede vom ieşi din această pandemie şi ne vom deschide şi noi ca alte ţări. În România campania de vaccinare a început foarte bine în lunile martie-mai 2021, erau chiar în top 5 în Europa privind procesul de vaccinare. Ulterior au început a bate pasul pe loc, ca şi în Republica Moldova – avem aceeaşi mentalitate. Cu ucrainenii nu suntem fraţi, dar, de fapt, suntem din acelaşi sistem postsovietic şi toţi ortodocşi. Catolicii sunt mult mai disciplinaţi la capitolul vaccinare” – a spus Inga Pasecinic, care coordonează o campanie de informare în raioanele republicii.

Pe data de 4 noiembrie, în r. Criuleni au fost confirmate pozitiv 12 persoane, anunţă Centrul de Sănătate Criuleni. Numărul celor infectaţi în raion, de la începutul anului 2021, a ajuns la 493 de persoane la data de 29 octombrie, 2021.

Şi în Rusia, la fel ca şi în România, potrivit datelor OMS, sistemul sanitar e pus la grea încercare. În ultimele 7 zile media de infectare este de 39 de mii pe zi, şi aproape 41 de mii de cazuri în data de 4 noiembrie. Ieri, în Rusia au murit de covid 1165 de cetăţeni. La moment, 57, 2 mln de ruşi sunt vaccinaţi cu schema completa şi 60 mln au primit prima doză, din populaţia totală de peste 140 mln. Agenţia informaţională de stat ria.ru anunţă, cu referire la autorităţile sanitare, că printre cei decedaţi practic nu există persoane vaccinate, ceea ce demonstrează că vaccinurile îşi fac efectul principal – protecţia de forme grave şi de cazuri letale, inclusiv şi în cazul variantei Delta, care se consideră mult mai contagioasă.

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button