După preluarea, la 11 noiembrie, 2020, a testelor de la toți angajații și beneficiarii, potrivit directoarei Centrului, s-au constatat pozitivi la covid 9 din 16 angajați și 15 din 17 beneficiari. Instituția a intrat în carantină, cei testați negativ fiind trimiși în autoizolare acasă.
Direcției Centrului i se sugerează să se descurce cu forțele proprii, în condițiile în care instituția a rămas fără asistentă medicală. Opt din cei 26 beneficiari ai Centrului de plasament pentru persoanele în etate și cu dizabilități ”Alexandra Grajdian” din Criuleni au fost internați la spitalul din Criuleni cu suspecție de COVID-19. Starea lor de sănătate este stabilă, sunt în afara pericolului, dar datorită vârstei înaintate și bolilor cronice sunt monitorizați permanent.
Tatiana Neculai, directoarea centrului respectiv solicitată de ”Est Curier”, ne-a comunicat că despre situația creată au fost informate rudele celor internați și în instituție s-au luat toate măsurile de protecție, se dezinfectează toate suprafețele din 2 în 2 ore, se folosește și lampa de cuarț, este monitorizată temperatura angajaților și beneficiarilor.
”De la începutul pandemiei am fost exigenți și nu cazam persoane fără prezentarea testului negativ, dar dat fiind că testarea se face gratuit doar la apariția simptomelor clinice, iar bătrânii noștri nu au posibilități să plătească aceste teste, am decis să-i acceptăm, ca să nu-i lăsăm în frig și fără ajutor, cu certificate de la medicul de familie prin care se confirmă că persoana respectivă nu are semne și nu a fost în contact cu persoane contaminate de COVID-19. Dacă nu credem doctorilor, cui să mai credem?” – spune Tatiana Neculai.
Ion Puică, coordonator CSP Chișinău/Criuleni, a declarat că: ”Focarul poate fi neutralizat mai ușor acum, căci deja este experiența combaterii acestui virus și instituția, comparativ cu cea de la Cocieri, unde au stat în carantină 300 beneficiari și 100 cadre medicale, asistenți, este mult mai mică. În caz de instituirea carantinei Centrul se închide și toți angajații și beneficiarii rămân pe loc pentru 14 zile de la înregistrarea ultimului caz”.
Tatiana Neculai a asigurat că la moment Centrul de plasament dispune de rezerve alimentare, detergenți, inclusiv spații de cazare pentru personal, ca să facă față eventualei carantine. Violeta Panico, directorul Centrului de Sănătate Criuleni , solicitată de ”E. C.”, ne-a comunicat că la 11 noiembrie au fost făcute 50 de teste și că medicii încearcă să facă față stării de lucruri, dar situația e tensionată. Numărul bolnavilor activi confirmați, la 11 noiembrie, a ajuns în raion de la la 142 față de 82, comparativ cu 3 noiembrie 2020.
E. Chiriac