Ziua optimiștilor incurabili

Pe 1 octombrie, de Ziua Internaţională a Oamenilor în Etate, în sala de şedinţe a Consiliului Raional Criuleni au fost omagiaţi cei, care au atins această vârstă – 75 de ani. Felul în care a ales conducerea raionului şi Direacţia asistenţă socială şi protecţie a familiei, în parteneriat cu Direcţia cultură şi turism, să le exprime felicitări în ziua când se venerează vârstnicii, a fost un medalion muzical, la care au fost invitaţi câte 2-3 oameni în etate din fiecare primărie. După ce au ascultat cuvinte de mulţumire şi felicitări de la preşedintele raionului, de la discipolii grădiniţei „Spicuşor”, de la elevi şi tineri artişti, care-şi cizelează măiestria de dansatori la CCT „G. Sârbu”, omagiaţii care au luat cuvânt, au vorbit şi chiar au cântat despre frumuseţea vârstei pe care o poartă în spate.

DSCN4452

Participanţi la sărbătoare

„Oglinjoara din odaie, paremi-se, mi-i datoare, // Nu cu mult, vreo zece ani!”… – citea versurile din propria-i creaţie, Nina Plămădeală de la Dubăsarii Vechi. Membrele ansambului vocal „La stâncă” au spart până şi cel mai temeinic stereotip despre vârstă şi compatibilitatea omului în etate cu scena…

DSCN4440

Colectivul “La stâncă”, Dubăsarii Vechi

Vorbitorii de la microfon spuneau că abia acum pot trăi viaţa lor adevărată, că atât cât au fost mai tineri s-au dedicat familiei, profesiei, societăţii, iar la vârsta la care au ajuns au descoperit că sunt talentaţi şi pot cânta, că mai au sănătate şi se pot mişca, că se pot întreţine singuri, că au învăţat cândva în tinereţe o profesie, pe care n-au mai apucat s-o profezese, decât acum…

Lidia Lucaşenco de la Paşcani, spunea că încă nu a ajuns să fie persoană în etate, dar şi-a felicitat colegii şi le-a urat sănătate. Doamna, după ce a purtat o viaţă epoleţi, a condus o primărie, spunea că abia acum, când este angajată în biblioteca publică comunală, i s-a ivit ocazia să lucreze cu copii mici, deşi prima instituţie absolvită a fost şcoala pedagogică.  „Să stai acasă – e una, dar să fii în public, să comunici cu oamenii – e cu totul altceva. Asta înseamnă o viaţă frumoasă, chiar dacă nu avem destui bani pentru trai. Am vrea să ni se atragă atenţia nu doar o zi pe an, ci 365 de zile”, spunea dna Lucaşenco.

DSCN4431

Mircea Znagovanu de la Jevreni spunea că îl copleşeşte tristeţea la gândul că veteranii de azi au fost cândva activi în câmpul muncii, iar astăzi, citat: “suntem trataţi cu indiferenţă de către puterea pe care tot noi am ales-o”, şi că dramatismul bătrâneţii, vorba pedagogului ceh Jan Amos Komensky… nu constă în faptul că devii bătrân, ci că rămâi în suflet tânăr. „Mi-aş dori ca întreaga societate să conştientizeze, că persoanele de vârsta a treia nu sunt nişte simple siluete, care trec prin lume, ci sunt roada omului de dumnezeu ales. Bucuraţi-vă de copii, de nepoţi, de soare, de viaţă, să fiţi optimişti, dar nu simpli optimişti, ci optimişti incurabili”, încheia discursul profesorul de la Jevreni. Parascovia Munteanu, veteran al culturii din raionul Criuleni, care tocmai avusese plăcuta surpriză să afle că nu este „om în etate”, le-a dorit celor prezenţi sănătate şi medici atenţi. „Acuma cel mai scump om pentru noi este medicul, şi dacă sunt printre noi, aş vrea să le spun că fac un lucru extraordinar de mare atunci când manifestă răbdare pentru oamenii în vârstă… Aş vrea să vă doresc tuturor sănătate şi o conducere demnă, iar versurile „vin ai noştri, pleacă ai noştri, noi rămânem tot ca proştii” să-şi piardă odată şi odată actualitatea”, spunea Parascovia Munteanu.

DSCN4459

La sărbătoare o întâlnim pe Nina Sorocovici din Criuleni, în vârstă de 79 de ani. Astăzi este pensionară, după ce 40 de ani a lucrat la spitalul din Criuleni: „Mă pot întreţine şi îngriji singură, la spital nu mă duc, îmi caut singură de sănătate. Pensia? Eu sunt mulţumită, pentru că suntem deprinşi să trăim econom. Pentru mine bătrâneţe activă înseamnă să lucrez în gospodărie. Azi am simţit multă satisfacţie de la concertul copilaşilor, m-am încărcat de energie pozitivă. Are mare însemnătate să te păstrezi până la bătrâneţe, că dacă vrei să te stimeze cineva, trebuie să fii îngrijit. De fapt, a fost invitat soţul meu la sărbătoare, el are 84 de ani, dar n-a putut să vină”.

Ion Carauş a venit de la Cruglic. Are 77 de ani, dintre care 47 a muncit  tractorist. Astăzi, zice moş Ion, pensia îi ajunge numai de comunale.

Cu prilejul Zilei mondiale a persoanelor în etate, 208 vârstnici din raionul Criuleni, din rândul celor trecuţi de 75 de ani, au primit câte 500 de lei ajutor material din Fondul republican de susţinere socială a populaţiei. Informaţia a fost confirmată de către Ludmila Brânză, şefa secţiei asisţentă socială şi protecţie a familiei Criuleni, care a mai spus că asistenţii sociali au indicat în listele beneficiarilor de ajutor persoanele cele mai vârstnice. Pentru organizarea fourshette-ului unui agent economic i-au fost transferaţi 6620 de lei din bugetul DASPF.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *