“Vreau ca fiscul să vă fie suport…”

Astfel Ion Prisăcaru, şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), şi-a început adresarea către contribuabili, în cadrul întrunirii din 9 aprilie, 2014, desfăşurată în incinta Consiliului raional Criuleni.

fisc

Contribuabili criuleneni la întrâlnirea cu Ion Prisăcaru

La un an de la numirea în funcţia de şef al IFPS, Ion Prisăcaru a făcut bilanţul activităţii sale în funcţia pe care o deţine şi a structurii pe care o conduce. În opinia sa principalele realizări ale fiscului sunt introducerea serviciului factura electronică, un şir de modificări la legislaţia fiscală, inclusiv, dreptul contribuabilului de a-și tipări formularele de sinestătător, fapt ce le va permite să economisească bani. Prisăcaru a spus că încearcă să liberalizeze activitatea fiscală pentru că are încredere în contribuabili şi vrea ca instituția pe care o conduce să fie suport pentru business, că nu doreşte să se axeze activitatea inspectorilor pe control, ci pe prevenitrea încălcărilor. Totodată, din discursul său, contribuabilii ar fi trebuit să înţeleagă că în următoarea perioadă activitatea organului fiscal se va axa pe prevenirea achitării salariilor în plic. “Vrem ordine în salarizare. Noi ştim, că astăzi nu mai lucrează nimeni cu salariu de 300 de lei. Deci, prin metode indirecte, vom afla cât primeşte salariatul de facto, şi cât se achită conform documentelor”, – a spus Prisăcaru.

În continuare Ion Prisăcaru a amintit despre certificatele de credibilitate, ce vor absolvi contribuabilii oneşti de controale pe o perioadă de până la patru ani, că deja 66 de întreprinderi deţin asemenea certificate, respectiv, 66 de contabili au primit diplome de merit. Prisăcaru a promis că va promova încă un serviciu – contul unic trezorerial. “Noi vrem ca nu contabilii să transfere banii pe o sumedenie de conturi ale Trezoreriei de Stat, şi să plătească toate impozitele pe un singur cont, după care Trezoreria să-şi distribuie banii cum doreşte” – spunea şeful IFPS.

În ziua în care a avut loc întrevederea, în Parlament se discutau modificări la legislația fiscală prin care fiscului să-i fie atribuit dreptul la anchetă penală, inclusiv la ridicarea corpurilor delicte în cazul practicării antreprenoriatului ilicit sau exercitării concurenţei neloiale. Mai mulţi contribuabili au apreciat pozitiv lucrul fiscului din raionul Criuleni, au înaintat propuneri pentru îmbunătăţirea legislaţiei fiscale.

Ion Prisăcaru a spus la final că nu-i va mai deranja cu prezenţa sa, ci va utiliza un nou serviciu electonic – conferinţele on-line, prin intermediul cărora fiecare contabil sau conducător de întreprindere va putea aborda problema direct cu cei mai buni specialişti ai Serviciului Fiscal de Stat.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *