Vor să fie realmente mai multe

Membrele Asociaţiei Femeilor de Afaceri din Criuleni a participat la Forumul Anual al Femeilor din Moldova, care s-a desfăşurat la Chişinău, cu suportul Organizaţiei pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii (ODIMM) şi a Platformei Naţionale a Femeilor din Moldova (PNFM), pe data de 19 decembrie.

AFA Criuleni

Membrele AFA Criuleni, la Forum.

Scopul Forumului, după cum a spus Iulia Iabanji, director executiv al PNFM, este să cunoaştem femei puternice, care au depăşit barierele şi stereotipurile, iar platforma poate fi vocea celor 52% din locuitori, or, acesta este raportul femeilor în lume, în ţara noastră, şi tot acesta ar trebui să fie raportul lor în economie, în politică şi alte sfere importante, care tradiţional sunt dominate de bărbaţi.

La forum au participat femei de toate vârstele, cu diferite interese, implicate în afaceri, în viaţa socială şi politică. Participantele la forum au aflat că Guvernul a aprobat strategia de dezvoltare economică a Republicii Moldova, în care se conţine un compartiment de dezvolatre a antreprenoriatului feminin. Actualmente, din totalul de întreprinderi existente în RM, doar 27% aparţin femeilor. În economia Moldovei, femeile sunt plătite, în general, cu 12% mai puţin decât bărbaţii.

Potrivit Mariei Kalinkin, preşedintele Asociaţiei Femeilor de Afaceri din raionul Criuleni (AFA), 23% din întreprinderi din raion sunt conduse de femei. Majoritatea dintre ele practică comerţul şi serviciile, însă sunt şi exemple notorii în agricultură, sunt întreprnderi care se dezvoltă în baza  fondurilor şi granturilor externe. Asociaţia este fondată în anul 2013 şi de atunci a organizat mai multe instruiri pentru femeile implicate deja în afaceri sau care au dorit să înceapă un business. «Atunci când persoana este deschisă spre instruire, şi afacerea prosperă. Am observat aceasta pe exemplul câtorva întreprinderi, patroanele cărora au participat la cursuri de instruire. Cei care înţeleg că businessul este mai mult decât să ştii a cântări şi a pune preţul pe marfă, aceia învaţă şi prosperă”, – consideră Maria Kalinchin. AFA din raionul Criuleni are cca 17 membri.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *