Vara este o adevărată provocare pentru cei care doresc să cumpere carne proaspătă. Mai ales în zilele cu temperaturi foarte ridicate, când mercurul din termometre se ridică mai sus de 30 grade. În astfel de zile este problematic chiar de ajuns cu carnea până acasă ca să nu să se altereze, iar riscurile de a ne alege cu o infecţie toxialimentară sunt foarte ridicate.
Carne, direct de pe trotuar, la 32 de grade căldură
Joi, zi de piaţă la Chişinău. Deşi termometrele arată că afară sunt 32 de grade cu plus, cumpărătorii mişună pe lângă precupeţi. Pe străzile adiacente Pieţei Centrale, Armenească şi Mitropolit Varlaam, vânzătorii ambulanţi au organizat o piaţă de produse alimentare, unde mărfurile sunt expuse direct pe trotuar. Aproape la fiecare trei metri, cineva îţi propune să cumperi carne direct de pe trotuar. Carnea, pretins proaspătă, expusă la vânzare sub razele nemiloase ale soarelui, este în asortiment – de porc, de vită, de găină, de iepure. Unii vânzători au carnea învelită în celofană, alţii o ţin descoperită, alungând cu mâinile muştele.
Pe cele două străzi e un trafic intens, în special pe strada Mitropolit Varlaam, pe unde trec autocarele care pleacă de la Gara auto Centru. Pentru a se justifica cumva, vânzătorii de carne ne dau asigurări că marfa este proaspătă şi animalele au fost sacrificate dis-de-dimineaţă.
Câţiva poliţişti patrulează pe lângă Piaţa Centrală şi nu prea îndrăznesc să treacă drumul la piaţa improvizată de alături. Pe strada Armenească, marfa pe trotuare este expusă până la sediul Procuraturii municipiului Chişinău, însă vânzătorii ambulanţi nu par deranjaţi de aceasta.
Cât privește certificatele veterinare, cred că nici nu este cazul să mai vorbim.
Carnea din hală
La Piaţa Centrală din Chişinău sunt două hale unde se vinde carnea. Intrăm în una dintre ele. Carnea este expusă în aer liber, pe mese acoperite cu tablă. Temperatura din hală nu prea diferă cu mult de cea de afară. „Funcționează climatizorul. Noi rugăm lucrătorul responsabil să nu-l programeze la temperaturi prea joase, căci ne suflă şi ne îmbolnăvim”, ne-a spus o vânzătoare, care ne arată locurile din tavan pe unde ar trebui să ajungă în hală aerul răcoros. Care, de fap,t nu este răcoros.
„Încăperea este prea mare, sunt mai multe uşi, oamenii intră, ies, afară este foarte cald şi climatizorul nu reuşeşte să răcorească încăperea aşa cum ar trebui”, ne explică o vânzătoare.
„Oricum, carnea nu se strică, nu reuşeşte. Este adusă dimineaţa de la ferme. Apoi se vinde. Nu se strică nimic”, ne dă asigurări un vânzător.
În cea de a doua hală de carne pare să fie un pic mai răcoare. Termometrul de pe perete arată +25 de grade. În rest, acelaşi tablou ca şi în prima hală. Doar că suntem abordaţi de un paznic care ne cere să nu filmăm şi ne alungă din hală. Mai încearcă să ne smulgă şi telefonul. Tocmai fotografiasem câteva muşte care îşi
făcuseră loc pe tarabele cu carne.
Alături, trei bărbaţi măsoară cu un termometru temperatura cărnii expuse la vânzare. Ion Maximciuc, administratorul halei, ne-a spus că temperatura cărnii este măsurată la un interval de trei ore şi nu trebuie să fie mai ridicată de 4 grade. Bărbatul ne dă asigurări că temperatura în hală este de cel mult 15 grade. Când îi spunem că termometrele arată 25 de grade în încăpere, administratorul halei găseşte o justificare: „Noi ne străduim să asigurăm condiţiile optime. Funcționează patru climatizoare. Dar oamenii intră, ies şi este aproape imposibil de menţinut o temperatură constantă”.
Dăm o raită şi la hala de carne de la Piaţa din sectorul Ciocana al capitalei. Spre deosebire de Piaţa Centrală, aici nu este niciun cumpărător. În hală, unde pe tarabe este expusă carnea crudă în aer liber, e cald, iar climatizorul este oprit. „Tocmai l-am oprit, căci ne este frig, răcim. Dar îl pornim chiar acum”, se justifică o vânzătoare.
O situţie similară descoperim şi la hala de la piaţa „Toamna de aur” din sectorul Botanica.
Musca de la Kaufland
În supermarketuri carnea proaspătă este expusă în frigiderele vitrină. Dar nici în aceste magazine, s-a dovedit, marfa nu este sigură. Într-o vitrină-frigider cu carne de la magazinul Kaufland de pe şoseaua Hânceşti zboară nestingherit o muscă. „Staţi că acuşi o prind. Unde e? Aha! Ne cerem scuze, se mai întâmplă. Este vară, e cald, şi mai intră câte una”, ne-a explicat o vânzătoare.
Situaţia din măcelăriile mici
Cea mai bună situaţie pare să fie la micile măcelării private, unde carnea se păstrează şi se vinde la rece, toare normele sanitare fiind respectate cu stricteţe.
„Suntem controlaţi frecvent, amenzile sunt usturătoare, iar vânzările nu sunt chiar atât de mari ca să ne permitem să le plătim. În plus, dacă nu respectăm regulile, riscăm să ne închidă magazinul”, ne spune administratorul unei măcelării vizitate de noi.
Normele de păstrare a cărnii
Carnea proaspătă crudă nu este supusă depozitării pe termen lung în frigider, unde temperatura medie este de 0…+4 ℃.
Carnea trebuie să fie păstrată în frigider, în următoarele condiţii:
- 5 – 7 grade nu mai mult de 10 ore;
- de la 0 la 5 grade – până la o zi;
- de la -4 la 0 grade – până la 3 zile.
Păstrarea cărnii în congelator la o temperatură sub -18 grade este posibilă până la 1 an. Carnea tocată – până la 3 luni. Când temperatura crește până la -12°C, timpul trebuie redus cu o treime. Până la -10°C – cu o jumătate.
Bucățile răcite, mărunțite, sau carnea tocată nu pot fi păstrate mult timp la frigider.
Astfel de produse trebuie gătite sau congelate în 6-12 ore.
Durata de păstrare a cărnii dezghețate la frigider este de 24 de ore. În acest caz, numărătoarea inversă începe din momentul decongelarii complete a piesei.
Medicii avertizează
Pe timp de vară, toxiinfecţiile alimentare sunt diagnosticate mai frecvent, din pricina perisabilităţii crescute a alimentelor pe fondul temperaturilor crescute şi a umidităţii. Bacteriile din hrană se înmulţesc la o rată crescută atunci când sunt expuse la temperaturi cuprinse între 5 și 60 de grade Celsius. Odată ce alimentele intră în contact cu căldura şi umiditatea, ele se pot altera mai repede decât în alte perioade ale anului.
Orice tip de carne alterată este o adevărată bombă cu ceas pentru sănătatea noastră.
Cea mai gravă afecţiune pe care o poate determina consumul de carne stricată este șocul anafilactic. Cu alte cuvinte, o moarte rapidă.
Asta pentru că în timp ce carnea se strică… în compoziţia ei apare o substanţă foarte alergenă şi anume histamina.
În cele mai fericite cazuri, putem scăpa doar cu alergii uşoare. Tot carnea stricată ne mai poate duce la toxiinfecţii alimentare, despre care specialiştii spun că sunt foarte greu de tratat, din cauza germenilor din carne, rezistenţi la antibiotice.
Bacteriile care fac produsele din carne necomestibile pot afecta tensiunea arterială. Pentru cardiaci consumul de carne stricată poate fi în multe cazuri fatal.
Dacă nu ne omoară pe loc, un produs din carne alterată ne poate crea urmări grave, odată cu trecerea timpului. Mai exact, carnea stricată conţine o serie de compuşi cancerigeni. În funcţie de mediul şi locul în care este păstrată, carnea poate fi infestată și cu salmonela.
Specialiştii în alimentaţie ne recomandă ca atunci când cumpărăm carne să fim foarte atenţi, în primul rând la miros, aspect şi culoare şi apoi la termenul de valabilitate înscris pe ambalaj.
Julieta Savițchi
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Partener al proiectului în municipiul Chișinău este Instituția Privată Publicația Periodică „Gazeta de Chișinău” care implementează proiectul „Prevenirea corupției în sectorul siguranței alimentare prin informare, formare și responsabilizare”.