Victor GHECIU: «Fotbalul devine mai dinamic, şi noi, arbitrii, trebuie să fim la nivel»

 5 arbitri de fotbal, reprezentanți ai raionului Criuleni,  în perioada 6-10,  apoi 13-17 iulie, curent, au participat la cursuri teoretico-practice la Centrul de pregătire al selecționatelor Moldovei de la Vadul lui Vodă. Reporterul ziarului «Est-Curier» s-a întâlnit  cu unul din ei, Victor Gheciu, arbitru FMF, rugându-l să răspundă la câteva întrebări.

 - Domnule Victor Gheciu, câți arbitri și din ce localități au participat la cursurile teoretico-practice de la Centrul de pregătire al selecționatelor Moldovei de la Vadul lui Vodă și care au fost obiectivele?

0005

-  La cursuri și cantonamentul de la Vadul lui Vodă au participat 47 de arbitri, candidați la deservirea meciurilor de fotbal în Divizia Națională din Campionatul Moldovei, ediția 2015-2016. Pentru a-și perfecționa cunoștințele la cursuri au venit arbitri de fotbal din toate regiunile țării. Raionul Criuleni a fost reprezentat de arbitrii FMF Victor Gheciu, Mihai Dreglea (Divizia Națională), Mihai Perciuleac (Divizia «A»), Vera Onică și Vasile Dreglea (Divizia «B»). Obiectivul principal a acestor cursuri a fost pregătirea fizică și teoretico-tactică a arbitrilor FMF către Campionatul Moldovei de fotbal, ediția 2015-2016.

- Care a fost programul cursurilor de pregătire și cine din specialiști au indrumat arbitrii?

- Programul cursurilor a fost pregătit conform cerințelor FIFA și UEFA. Lecțiile teoretice au fost citite de către Oleg Bârladean, președintele Comisiei de Arbitri FMF, Vladimir Antonov, vicepreședintele comisiei, Vlad Țurcan, inspector federal al FMF, precum și de Victor Stână, Tudor Zaharia, Olga Tanschi, membri ai Comisiei de Arbitri, iar antrenamentele au avut loc sub conducerea antrenorului de pregătire fizică Anatol Cojocaru. În fiecare zi am asistat la lecții teoretice, unde cu specialiștii în domeniu am analizat diferite faze de joc de la meciurile Ligii Campionilor, Ligii Europei, Campionatele Europei și Lumii de fotbal, precum  și a meciurilor din cadrul campionatului Moldovei de fotbal, ediția 2014-2015. Pe lângă lecţiile teoretice pe data de 9 iulie toți arbitrii și specialiștii Federației Moldovenești de Fotbal s-au deplasat la Complexul sportiv din Orhei unde am asistat la meciul «Dacia» (Moldova) și «Renova» (Macedonia) din cadrul Ligii Europei. A doua zi la Centrul de pregătire a selecționatelor Moldovei am făcut analiza tuturor fazelor de joc ale meciului, condus de arbitrul din Belarus Denis Scherbakov.

 - La cursurile de pregătire ați acumulat multe cunoștințe prețioase, credeți că vă vor fi de folos la deservirea meciurilor din cadrul Campionatului republican de fotbal, Divizia Națională?

- Desigur. Fotbalul pe an ce trece devine mai dinamic, mai interesant și noi, arbitrii, trebuie să fim la nivel.

- Care este misiunea arbitrului de fotbal în timpul meciului?

- Arbitrii sunt dirijorii unui meci de fotbal. În primul rănd, noi ne conducem strict de regulile internaționale de joc și ne străduim să nu comitem greșeli, care pot influența rezultatul meciului. În timpul meciului suntem urmăriți nu doar de suporteri ci și de inspectorii federali a Federației Moldovenești de Fotbal, care ne apreciază munca la finele competiției.

- Sunteţi angajat oficial în funcția de director al Centrului de Creație și Agrement al Elevilor din Criuleni. Când reuşiţi să arbitrați meciurile din Campionatul Național?

- De obicei, meciurile Campionatului Moldovei la Fotbal, Divizia Națională se desfășoară sâmbătă și duminică. În zilele de weekend, invitat de Federația Moldovenească de fotbal, merg să arbitrez meciurile din Divizia Națională. Deja 5 ani la rând reprezint Republica Moldova la meciurile de fotbal internaționale cum ar fi Liga Campionilor și Liga Europei. Am deservit meciurile «Maribor», Slovenia – «Diudelanj», Luxemburg din Liga Campionilor și «Libertas», San Marino – «Botev», Bulgaria din Liga Europei și altele.

- Când își încep misiunea arbitrii din Moldova?

- Pe 25-26 iulie curent, se vor disputa meciurile etapei I a Campionatului Moldovei de fotbal, Divizia Națională. Meciurile din Diviziile «A» și «B» vor porni la drum ceva mai târziu.

 A dialogat, Valeriu TURTA

În imagine: arbitrul Victor Gheciu (în prim plan) la lecțiile teoretice de la Vadul lui Vodă

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *