Victor Andronachi este chirurg și conduce Departamentul de Neurochirurgie al Institutului de Medicină Urgentă. În cele cinci secții, care formează departamentul, sunt aduși pacienți cu diferite urgențe medicale – victime ale accidentelor rutiere cu traume grave, persoane cu urmări severe ale intoxicațiilor, pacienți care au suferit ictus cerebral ori au tumori pe creier. Medicii apelează la metode moderne de tratament, iar în unele cazuri costurile depășesc un milion de lei, fapt care îi pune într-o situație financiară dificilă pe cei care nu și-au asigurat la timp sănătatea.
Victor Andronachi și-a scos boneta de pe fruntea ușor transpirată. Era încă încordat după o intervenție la coloana vertebrală. Pe masa de operație tocmai s-a aflat o pacientă, care a fost adusă la spital imobilizată din cauza unei hernii. El și echipa sa au intervenit, ca de obicei, urgent – nu e timp de așteptat sau de gândit mult în secțiile de la urgență. Deciziile se iau rapid – aici, de fiecare minut depinde viața unui pacient.
„Operația a decurs cu succes”, precizează medicul. L-am întrebat cum și când află echipa medicală dacă pacientul are asigurare de sănătate. „De cele mai multe ori, pacienții sunt aduși aici în stări în care nu avem cum să vorbim cu ei sau cu rudele”, ne spune Victor Andronachi. „Se impun măsuri urgente. Pentru noi prioritar este să acordăm asistența medicală imediat și să-i salvăm viața. Atunci noi nu întrebăm despre asigurare medicală. Discuția apare după ce pacientul își revine.”
Medicul neurochirurg susține că au fost situații în care pacienții și-au revenit după intervenții chirurgicale și au aflat despre costurile enorme ale acestora. Se intervine cu aparataj și proceduri moderne, care sunt foarte costisitoare, iar cei care nu dețin asigurarea trebuie să plătească totul individual.
Victor Andronachi: „Pacienții care nu au asigurarea obligatorie nimeresc într-o situație financiară destul de problematică. Numai ziua-pat de întreținere în terapie intensivă ajunge la peste 1500 de lei. Dacă să facem un calcul, căci avem pacienți care au avut nevoie de îngrijire în terapie intensivă și trei luni, și șase luni, și un an, și dacă mai adăugăm costurile la medicație și la toate procedurile utilizate, se ajunge la sume enorme de 500 mii de lei sau chiar de un milion de lei”.
Între timp, pe hol, ne ajung din urmă două asistente care împing un pat pe roți – din sala de intervenții spre salon. Pe el este pacienta operată câteva ore mai devreme, care și-a revenit după anestezie. Are în jur de 40 de ani, nu este angajată, dar a achitat la timp prima de asigurare, așa că și ea, și familia sa, și doctorii pot să stea fără grija banilor. Atât spitalizarea în terapie intensivă, cât și intervenția, medicamentele, absolut totul pentru ea este gratuit, toate costurile fiind acoperite de Compania Națională de Asigurări în Medicină.
Doctorul o strânge de mână și o încurajează, spunându-i că în următoarele zile se va învăța să stea așezată, iar apoi va face din nou primii pași. Și își continuă discuția cu noi: „Dacă pacientul are asigurarea medicală obligatorie, noi suntem liberi în acțiunile noastre, suntem cu mâinile dezlegate, știm că putem să folosim tot ce este astăzi posibil ca să salvăm situația, fără să ne gândim că avem nevoie de sume enorme de bani, pe care nu știm de unde o să le ia pacientul”.
Înainte să ne luăm rămas bun, Victor Andronachi ne spune că are un mesaj pentru oameni: „Mesajul pe care aș vrea să-l transmit populației e simplu – procurați asigurarea medicală obligatorie. Asta ne permite nouă, ca doctori, să utilizăm la maximum toate tehnologiile existente pentru viața și sănătatea dumneavoastră. Ajutați-ne să vă ajutăm”.
Asigurarea medicală este obligatorie pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova. Aceasta acoperă o serie largă de servicii și proceduri medicale, consultații, preparate, intervenții chirurgicale și diagnosticare pentru care sunt alocați bani din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.
Persoanele care nu sunt angajate și nici asigurate de Guvern trebuie să achite individual prima de asigurare medicală până pe data de 31 martie. Este vorba despre deținătorii de patentă sau proprietarii de teren agricol, notarii, avocații, executorii judecătorești, traducătorii, interpreții și alții. În primele trei luni ale anului, aceștia pot beneficia de prețuri reduse, cum ar fi: 1014 lei pentru deținătorii de teren agricol sau 2028 de lei pentru posesorii de patentă. După această dată, prima de asigurare este de 12 636 lei, plus penalitatea pentru fiecare zi de întârziere.
Silvia Munteanu, serviciul de presă CNAM
*Mesaj de interes public.