Vasile NAGALISOV: «Copii talentați sunt pretutindeni, noi trebue doar să-i descoperim și să-i susținem»

În locali-tățile raionului Dubăsari mulți copii sunt pasionați de sport.

Profesorii-antrenori de la Școala Sportivă Raională Dubăsari cu sediul în localitatea Pârâta selectează băieți și fete care doresc serios să practice fotbal, volei, baschet, handball, tenis de masă și alte probe sportive, învățându-i să-şi perfecţioneze maiestria. Actualmente în Școala Sportivă din raion circa 380 copii, cadeți, juniori și tineri practică 9 probe sportive, obținând succese frumoase la competiții sportive de diferite nivele.  Despre activitatea ȘSR Dubăsari, discutăm cu Vasile Nagalisov, directorul instituției.

– Domnule Vasile Nagalisov, de cât timp funcționează Școala Sportivă Raională Dubăsari cu sediul în localitatea Pârâta?

DSC_4190

Vasile Nagalisov

– Scoala Sportivă Raională pentru Juniori și Tineret din satul Pârâta (așa se numea la început) a fost fondată în 2006 la inițiativa președintelui raionului Dubăsari Grigore Policinschi cu susținerea consilierilor raionali. Primul director al instituției a fost Valeriu Carauș, care era și profesor-antrenor de fotbal. Primii profesori-antrenori au fost Alexei Craijdan din s. Pârâta, Mihai Cojusea (filiala școlii sportive din Doroțcaia), Serghei Vorobiov (filiala Cocieri), care învățau copii să joace fotbal. În localitatea Cocieri, Alexandru Tanasev și fiul lui, Anatol Tanasev, practicau proba de canotaj. La filiala Scolii din satul Oxentea profesorul Ion Leca învață copii să practice șah și joc de dame. Tot aici Mihai Urîtu învață tinerii să joace handball. Apropo, din 2015 sub conducerea profesorului Valeriu Leca în Oxentea activează secția de fotbal. Apoi pe parcursul anilor s-au creat condiții de a deschide filiale sportive în localitatea Holercani, unde antrenorul-profesor Sergiu Porubin a organizat o secție de fotbal. În satul Molovata sub conducerea antrenorului Alexei Morarenco s-a deschis o secție de tenis de masă, iar în satul vecin Molovata Nouă profesorul-antrenor Mihai Iavița învață tinerii să joace volei.

– Care a fost obiectivul Școlii Sportive Raionale Dubăsari în timp cât Dvs. ați fost în funcția de director al instituției?

– Pe parcursul celor 5 ani de activitate în funcție de director al ȘSR din satul Pârâta, împreună cu profesorii-antrenori ne-am străduit să le asigurăm copiilor care practică sportul condiții normale și atenția cuvenită. Mulți copii care umblau fără ocupații pe ulițe au venit să practice sport. O parte din băieți și fete i-am selectat urmărindui la lecțiile de educație fizică din gimnazii și licee. Copii talentați sunt pretutindeni. Principalul e să le creăm condiții normale și să-i susținem. Viitoarea generație trebuie să fie sănătoasă, dezvoltată bine fizic. 

– Din 2013, după câte cunosc, la Scoala Sportivă din Pârâta s-a mai deschis o probă nouă sportivă.

– Adevărat. Din 2013 profesorul-antrenor Andrian Gherlac a adunat o grupă de băieți și fete pe care îi învață să practice luptele marţiale kickboxing și Muay-Thai (boxul tailandez). Deja sunt succese. La Turneul republican la Muay-Thai din februarie 2013 discipolii lui Andrian Gherlac sau întors acasă cu 2 medalii de aur, 3 medalii de arjint și 4 medalii de bronz. În perioada 5-9 martie curent, participând la Campionatul Național la K-1, echipa școlii noastre, formată din 4 sportivi, a arătat rezultate foarte bune. Tinerii sportivi Igor Boșcănean din Pârâta și Oleg Cușnir din Coșnița s-au clasat pe treapta cea mai înaltă, cucerind titlul de Campioni ai Republicii Moldova la K-1, iar Roman Serbul a cucerit medalia de bronz. La finele lunii martie un alt discipol al lui Andrian Gherlac – tânărul Oleg Cușnir (categoria 66 kg) a devenit campion al Turneului național la K-1, care a avut loc la Bălți.

– Aveți unele succese și în fotbalul pentru copii…

–  Corect. Echipa Liceului Teoretic din Doroțcaia, antrenată de Mihai Cojusea, în anul 2011 a devenit campioana Turneului republican de mini-fotbal «Guguță». Pentru acest success echipa «Șoimul» a fost delegată de Federația Moldovenească de Fotbal pentru a reprezenta Republica Moldova la Turneul Internațional între copii «Mingea de piele», care s-a desfășurat în perioada 14-18 ianuarie 2012 la Sankt Petersburg, Rusia. Acasă copii s-au întors cu o mulțime de impresii.

– Ce competiții sportive au avut loc nu demult în raionul Dubăsari cu participarea copiilor?

– Pe 16 aprilie, curent pe stadionul din satul Doroțcaia a avut loc Turneul de mini-fotbal «Fotbalul – ambasadorul păcii», organizat de Asociația Raională de Fotbal Dubăsari.  La turneu au participat 60 de copii a.n. 2003-2005 din localitățiile Doroțcaia, Coșnița, Pârâta, Grigoriopol și Butor. Primul loc a fost ocupat de echipa din Doroțcaia (antrenor Mihai Cojusea), pe al II-lea loc s-a plasat echipa din satul Pârâta (antrenor Alexei Craijdan) și locul III a fost ocupat de echipa Liceului Teoretic «Ion Creangă» din Coșnița (antrenor Tudor Nicolaev). Copiii au fost decorați cu medalii, diplome și cadouri. Echipa Liceului Teoretic – «Stefan cel Mare» a primit cadou din partea Federației Moldovenești de Fotbal – un set de mingi.

 – Auzisem că la Școala Sportivă din localitatea Pârâta au fost instalate baterii solare. Care sunt benificiile?

– Aveți dreptate. În toamna anului 2013, la Școala Sportivă din Pârâta s-a implementat proiectul de instalare a bateriilor solare, susținut financiar de Fondul de Investiții Sociale din Moldova în valoare de aproximativ 170 mii lei, dintre care 26 mii a fost contribuția a Consiliului raional Dubăsari. Ca urmare, după o așteptare îndelungată, în 2014 instalația de baterii solare a fost dată în exploatare. Actualmente toți sportivii, care se antrenează zi de zi dispun de apă caldă, lucru care are o importanță vitală pentru școala noastră.

– Dacă ar fi să vorbim despre un succes mai proaspăt al discipolilor Școlii Sortive Raionale, care ar fi?

– Pe 2 mai pe stadionul din Pârâta s-a desfășurat etapa a doua (raională) a Turneului Republican de mini-fotbal «Guguță», la care au participat 7 echipe de copii. Primul loc a fost ocupat de echipa Liceului din Oxentea, care pe 15 mai la etapa a treia (regională) pe stadionul din Criuleni ne va reprezenta raionul Dubăsari. Urmează să le dorim băieților succes.

– Ce proiecte planificați pe viitor?

– Ne dorim mult ca Școala Sportivă Raională din Pârâta să aibă un cămin și o cantină pentru tinerii sportivi, care preconizăm să fie amenajate într-o «aripă» a instituției. Și altceva. Din iunie curent planificăm participarea echipei rationale în Campionatul republican la Fotbal de plajă, iar din august avem de gând să participăm cu o echipă în Campionatul Moldovei la Fotbal, Copii și Juniori. La anul viitor planificăm să participăm cu echipa raională în Campionatul republican la fotbal Feminin. 

– În anii de studenție Dvs. jucați volei?

– În anii 1974-1975 am evoluat pentru echipa de volei a Institutului pedagojic «Ion Creangă». Împreună cu colejii mei de echipă Anatol Iavorschi, Andrei Peicov, Victor Carauș, Sergiu Usov, Efim Josanu am participat la Spartachiadele URSS la volei, care s-au desfășurat în orașele Tbilisi, Sverdlovsk…Eu și acum joc volei în echipa de veterani ai raionului Dubăsari. Apropo, pe 9 mai vom pleca la Grigoriopol unde vom participa la Turneul de volei între veteranii din Transnistria. Sportul este mereu în sufletul meu.

Pentru conformitate, Valeriu TURTA

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *