Economic

Vârful inflației a fost depășit

 Prețurile pre-pandemice nu vor reveni

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, aceasta s-a majorat de la 31,8%, în luna iunie, până la 34%, în luna septembrie. Ca rezultat, similar perioadei anterioare, în trimestrul trei rata anuală a inflației s-a plasat în continuare peste limita superioară a intervalului de 5% ±1,5 puncte procentuale, transmite IPN. Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, în cadrul conferinței de presă din 16 noiembrie 2022, preciza că vârful inflației a fost depășit, iar acum începe o perioadă de scădere a acesteia.

Evoluția inflației creează condiții pentru a trece la o politică monetară stimulativă, ceea ce ar însemna o posibilă reducere a ratei de baze și normei rezervelor obligatorii în viitor. Totodată, cererea agregată este puternică dezinflaționistă și are nevoie de susținere din partea politicii fiscale și a celei monetare. Însă, există incertitudini mari care vin din cererea externă, prețul la resursele energetice, războiul din Ucraina etc.

Începând cu trimestrul IV al anului curent rata anuală a inflației va urma o tendință descendentă, însă acest lucru nu înseamnă scăderea prețurilor.

Scăderea inflației nu înseamnă scăderea prețurilor. Reușim să oprim valul de creștere a prețurilor, deci ele nu vor crește mai departe. Va avea loc o ajustare a prețurilor în jos, așa cum a fost până la pandemie? Este o întrebare la care nu știu dacă are un răspuns cineva. Dar toate prognozele denotă că nu este prevăzut să revenim la prețurile pre-pandemice. Poate la produsele petroliere, dar iarăși, este o situație de conjunctură”, explică Octavian Armașu.

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button