DubăsariSocial

Vântul a cauzat pene de electricitate și blocaje pe trasee, doborând copaci și crengi. Vezi localitățile afectate

„Codul galben” ar putea dura până în seara zilei de 28 martie.

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au fost chemați în mai multe localități din țară  pentru lucrări de înlăturare a copacilor în vederea deblocării traseelor naționale. 

Potrivit IGSU, salvatorii au intervenit în localitatea Molovata, raionul Dubăsari, în orașul Costești din raionul Rîșcani, în localitatea Antonești din raionul Cantemir, dar și pe traseul R-34 Giurgiulești – Cahul. A fost nevoie de intervenția salvatorilor la înlăturarea deteriorărilor pe acoperișuri în or. Ceadîr-Lunga,  Bălți și Comrat. Potrivit IGSU, până la ora mesei, salvatorii și pompierii au intervenit în 22 situații de risc în urma rafalelor de vânt puternic. IGSU îndeamnă oamenii să evite mersul și trecerea sub arbori bătrâni și cabluri electrice care atârnă, iar în caz de situații excepționale, persoanele sunt rugate să apeleze Serviciul 112.

Ditribuitorul de energie electrică, Premier Energy, anunță, într-un comunicat pentru presă, că la liniile electrice aeriene astăzi, 28 martie, 2023, au avut loc mai multe deranjamente, cauzate de copaci doborâți de vântul puternic. 

Cabluri electrice rupte de un copac doborât. Foto: Premier Energy ÎCS.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis și o avertizare de cod galben de schimbare bruscă a vremii, cu precipitații puternice și vînt în rafale de până la 18-23 m/s,  așa că incidentele au început a fi înregistrate chiar din dimineața zilei, fiind semnalate de către consumatoiri. Către ora 14.00, ÎCS Premier Energy anunță că au avut loc deconectări neprogramate și controlate, din considerente de securitate electrică, în 32 de localități din 12 raioane deservite. Au fost înregistrate multiple avize „Ruptură de conductor„ din care majoritatea au fost deja localizate și securizate, iar altele se află în lucru. Rupturile de conductor se datorează căderii copacilor și a crengilor rupte de vânt peste liniile electrice aeriene.

În legătură cu existența riscului de electrocutare în urma atingerii accidentale de conductoarele rupte, aflate la sol, toate persoanele, în special copiii, sunt rugate să respecte regulile de protecție împotriva electrocutărilor:

  • ocoliți și nu atingeți conductoarele electrice căzute avariat la pământ sau care atârnă suspect de pe piloni și copaci;
  • marcați la distanță locul rupturii conductorului electric şi securizați perimetrul acestuia până la intervenția electromontorilor pentru a restricționa astfel accesul persoanelor şi a animalelor domestice în zona de risc de electrocutare;
  • nu interveniți în instalațiile electricedeoarece aceste acțiuni vă pun în pericol viața;
  • instruiți copiii cum să se comporte în această situație, cereți-le să comunice imediat unui adult despre orice cablu suspect văzut pentru a transmite informația respectivă furnizorului de energie electrică;
  • despre orice incident informați în regim de urgentă operatorul de distribuție la telefonul Serviciului 24h – 022-43-11-11 sau la cel local, indicat în facturăă.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță durata Codului Galben de vânt și precipitații până în seara zilei de 28 martie, orientativ ora 18.00. 

Angajații IGSU continuă să intervină în lichidarea situațiilor de risc în urma condițiilor meteo nefavorabile (FOTO IGSU).
Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button