Vânătorii şi-au definit sarcinile pentru 2015, după ce au făcut totalurile lui 2014

Vânătorii din raionul Criuleni se simt discriminaţi şi nedreptăţiţi, în raport cu vânătorii care nu sunt membri ai societăţii, dar care trag foloase nemeritate intrând în posesia unui bilet de vânătoare, fără a avea şi obligaţiuni.

Despre aceasta şi alte aspecte ale activităţii Societății Vânătorilor și Pescarilor din raionul Criuleni au vorbit vânătorii la adunarea la care conducerea societăţii şi-a prezentat raportul de activitate pentru anul 2014. Anatolie Filipescu şi-a început raportul prin a prezenta date statistice privind componenţa numerică a Societăţii care la moment întruneşte 439 de membri de vârste diferite, şi privind acţiunile de redresare a fondului cinegetic din raion, la care, de regulă, participă vânătorii. Societatea îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu Legea privind asociaţiile obşteşti şi Legea regnului animal, care stipulează că unui vânător ar trebui să-i revină nu mai puţin de 200 ha de teren pentru vânătoare. Unui vânător din raionul Criuleni îi revin pentru vânat 163 de ha, de aceea, a explicat A. Filipescu, pe moment SVP nu poate accepta în rândurile sale membri noi.  După ce au ascultat şi raportul comisiei de cenzori, prezentat de Grigore Ciorbă de la Hruşova, membrii societăţii au trecut la dezbateri. Gheorghe Chetruşca de la Dubăsarii Vechi a spus că în sat sunt 40 de vânători cu acte în regulă, numărul corespunde cu numărul hectarelor destinate vânatului. Dar mai sunt şi mulţi amatori, care dacă vânează ilegal, sunt calificaţi drept braconieri. Aceştia din urmă le reproşează vânătorilor cu acte, că ar fi ei bucuroţi să se alăture Societăţii, dar nu sunt primiţi.

Totodată, din cei 40 de vânători, doar vreo 14 dacă mai ies la vânat. „De ce nu am legaliza şi alţi vânători, dacă, oricum, cei înscrişi uneori nici în ţară nu-s, în sezonul destinat vânării?” – întreba acesta. Oleg Kalinchin de la Criuleni întreba de ce la „Sărbătoarea Fazanului” s-a permis să se facă agitaţie electorală şi de ce Societatea se mai numeşte „şi a pescarilor”, odată ce nu se întreprind măsuri de redresare a situaţiei privind popularea bazinelor acvatice cu peşte şi crearea condiţiilor de pescuit.  Un vânător de la Paşcani îşi informa colegii că la SVP au aderat persoane întâmplătoare, pe care i-a numit „barbari”, deoarece aceştia, când ies la vânătoare, împuşcă orice, nu doar animale sau păsări care este permis să fie vânate.

DSCN3470

Alt vânător, de la Hruşova, consideră că se vânează prea mult, adică ar fi suficient ca sezonul de vânătoare să dureze una-două luni, nu jumătate de an, „…ca să nu ajungă nepoţii noştri să vadă păsări doar în desenele din cărţi”. Grigore Ciorbă de la Hruşova este de părere că Societatea republicană nu trebuie să facă comerţ cu bilete de vânătoare, altfel vânătorii din raionul Criuleni rămân doar cu obligaţiile de a îngriji, mai puţin au ce vâna, când se permite. Vorbitorii au mai menţionat, că deşi vânatul vulpilor este o obligaţiune pentru membrii SVP şi că acestea s-au cam înmulţit în ultimul timp, atunci când se anunţă raziile la vulpi, mai că nimeni nu vrea să iasă să-şi irosească timpul şi cartuşele cu roşcatele.

Un vânător de la Ohrincea spunea că braconierii, de regulă, nu sunt oameni sărmani care mor de foame, ci persoane influente care sunt mai păzite decât vânătorii, şi Anatol Filipescu a confirmat acest fapt. În ultimii ani vânătorii au combătut cazuri de braconaj în Dubăsarii Vechi şi la Cimişeni. La Dubăsarii Vechi un poliţist care a încercat să contracareze o vânătoare ilegală,  a fost rănit de către braconieri, şi tot el mai n-a fost judecat, pentru că aşa numiţii braconieri au fost persoane influente din SIS, iar la Cimişeni vânătorii mai n-au ”bocănit” un fost deputat, care nu vroia nici în ruptul capului să înţeleagă că vânătoarea înseamnă respectarea unor reguli şi termene de vânătoare. În acelaşi timp, echipele de vânători nu au dreptul să-i reţină pe cei prinşi asupra faptelor de braconaj, pot doar să sesizeze poliţia sau Inspecţia Ecologică şi să verifice dacă vânatul lor corespunde permisului pe care l-au procurat.

Toate aceste aspecte au fost discutate în şedinţă, şi vânătorii au convenit că ar fi cazul să fie mai uniţi înde ei, să se informeze reciproc despre faptul că în teritoriile lor a fost permisă cuiva vânătoarea, să fie mai vigilenţi şi să discute despre toate problemele, pentru că doar comunicând le pot găsi soluţii. La final a fost adoptat proiectul deciziei adunării generale, în care a fost stipulate sarcinile SVP Criuleni pentru anul curent, 2015.

Svetlana Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *