Internațional

Un savant a demisionat fiind îngrijorat de efectul creației sale

După ce OpenAI, un start-up din San Francisco, a lansat în martie o nouă versiune a Chat GPT, peste 1000 de lideri din domeniul tehnologiei și cercetători au semnat o scrisoare deschisă în care au cerut un moratoriu de șase luni asupra dezvoltării de noi sisteme, deoarece tehnologiile de inteligență artificială prezintă „riscuri profunde pentru societate și umanitate”.

Câteva zile mai târziu, 19 actuali și foști lideri ai Asociației pentru Progresul Inteligenței Artificiale, o societate academică cu o vechime de 40 de ani, au publicat propria scrisoare de avertizare cu privire la riscurile I.A. Din acest grup făcea parte Eric Horvitz, director științific la Microsoft, care a implementat tehnologia OpenAI într-o gamă largă de produse, inclusiv în motorul de căutare Bing.

Recent acestor cercetători li s-a alăturat și Dr. Geoffrey Hinton, care, împreună cu doi dintre studenții săi de la Universitatea din Toronto, a construit o rețea neuronală în 2012. Acesta a demisionat recent de la Google.

Geoffrey Hinton, în vârstă de 75 de ani, numit adesea „Nașul inteligenței artificiale”, a declarat că a demisionat pentru a vorbi liber despre pericolele inteligenței artificiale și că regretă în parte contribuția sa la acest domeniu. El a fost adus de Google în urmă cu un deceniu pentru a ajuta la dezvoltarea tehnologiei AI a companiei. Cercetările lui Hinton au deschis calea pentru sistemele actuale precum Chat GP, comunică zdg.md  cu referire la New York Times.

Potrivit sursei citate, preocuparea lui Hinton pe termen scurt este ceva ce a devenit deja o realitate – oamenii nu vor mai putea deosebi ce este adevărat în fotografiile, videoclipurile și textele generate de AI care inundă internetul. De asemenea, Hinton s-a arătat îngrijorat de faptul că AI va înlocui în cele din urmă locuri de muncă precum asistenții juridici, asistenții personali și alte „munci de rutină”, și, potențial, și altele în viitor.

Șeful departamentului de știință al Google, Jeff Dean, a declarat într-un comunicat că Google a declarat că „rămânem angajați în abordarea responsabilă a AI. Învățăm în permanență pentru a înțelege riscurile emergente, inovând în același timp cu îndrăzneală.”

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button