Social

  „Un pas greșit te poate costa viața!”

Pământurile Moldovei mai sunt ticsite de muniții. Raioanele Criuleni și Dubăsari constituie zone de risc

La 4 aprilie, Ministerul Apărării a lansat o Campanie de informare și sensibilizare a populației privind pericolul muniţiilor neexplodate în Republica Moldova cu genericul „Un pas greșit te poate costa viața!”.

Acțiunea are drept scop informarea și sporirea gradului de conștientizare a riscurilor la care se expun cetățenii în cazul descoperirii obiectelor explozive în sol și manipulării necorespunzătoare a acestora, în special în perioada lucrărilor agricol.

Potrivit locotenent-colonelului Igor Livițchi din anul 1992 până în prezent, 24 de persoane au decedat, iar alte 29 au fost rănite în rezultatul incidentelor soldate cu explozia diferitor muniţii. Din numărul total al celor care au avut de suferit, opt copii au murit, iar alţi șase au fost răniţi. „Prin această campanie, ne dorim să prevenim cazurile de rănire sau deces în rândul populației în rezultatul depistării obiectelor explozive rămase în sol și manipulării greșite a acestora”, a spus locotenent-colonelul Livițchi.

Sursa a menționat că, din 1992, echipele de geniști au executat, pe întreg teritoriul țării, 3 565 de misiuni de deminare în cadrul cărora au fost lichidate 22 311 obiecte explozive și 160 636 cartușe de diferit calibru. Chemarea geniștilor încă continuă.

În ultimele săptămâni, Geniștii Armatei Naționale au lichidat 32 obiecte explozive și 114 cartușe de diferit calibru în municipiile Chișinău și Bălți, precum și în localitățile din raioanele Anenii Noi, Orhei, Dubăsari, Strășeni, Ialoveni, Sîngerei, Fălești, Ungheni și Hîncești.

La Cocieri, Dubăsari, bunăoară echipa Batalionului Geniu „Codru”, condusă de maiorul Alexandru Atroșcenco, a intervenit  la semnalul unui localnic care a găsit în grădina sa mai multe obiecte explozive. În rezultatul cercetării solului, geniștii militari au identificat o grenadă de mână RKG-3, o grenadă VOG-17, un focos UZRGM și 114 cartușe de diferit calibru. Munițiile, care datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, au fost nimicite în condiții de maximă siguranță.

De la începutul anului 2022 până în prezent au fost executate 35 misiuni de deminare, în urma cărora au fost distruse 120 de obiecte explozive de diferite tipuri și 7 999 de cartușe pe întreg teritoriul țării.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button