Trei instituţii preuniversitare riscă să-şi piardă statutul de liceu

Noul an de studii 2014-2015 a început la Criuleni cu probleme mai vechi. Solicitat de „Est-Curier” Vladimir Soltanici, directorul general al Direcţiei Educaţie Criuleni, spunea că din cele şapte oferte de muncă propuse tinerilor specialiști doar două au fost acceptate.

La mare căutare rămân profesorii de matematică şi limbi străine.  În situaţia creată responsabilii din învăţământ reînnoiesc contractele cu pensionarii şi astfel se soluţionează lipsa locurilor vacante în şcoli.

Deficitul de cadre didactice este complementat de cel al elevilor. Pentru că nu au întrunit numărul necesar de elevi în trei licee din raionul Criuleni – Oniţcani, Boşcana şi Măşcăuţi, înmatricularea nu a avut loc, iar aceasta înseamnă că peste doi ani instituţiile de învăţământ din localităţile respective îşi vor pierde statutul de liceu.

Concomitent scade şi numărul pretendenţilor la diploma de bacalaureat. Acest lucru se va face deja simţit în anul curent de studii, căci în clasa a XII-a au venit 273 de elevi faţă de 350 – în anul precedent.

În total în raionul Criuleni noul an de studii 2014-2015 l-au început 7669 elevi dintre care 808 au păşit pentru prima dată pragul şcolii.

Gh. Motricală

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *