Social

 Trei GAL-uri din r-le Criuleni și Dubăsari pot începe schimbarea

GAL-urile  ”Farmecul Nistrului”, ”Vatra Morilor” și ”Inima Nistrului” deschid noi posibilități pentru locuitorii din raioanele Criuleni și Dubăsari.

Locuitorii satelor Corjova, Cocieri, Molovata Nouă, Molovata, Oxentea, Marcăuți, Holercani și Ustia care au constituit Grupul de acțiune locală( GAL) ”Farmecul Nistrului” au obținut posibilitatea de a implementa cel puțin opt proiecte pentru dezvoltare și promovare locală. În urma concursului desfășurat de Fondului de Dezvoltare Rurală (FDR) – Inception Fund, ”Farmecul Nistrului” a acumulat 84 puncte și  va primi 588 667 MDL pentru implementarea a cel puțin opt proiecte locale. Curând urmează semnarea contractului de finanțare și anunțarea concursului de proiecte în teritoriul GAL.

518667 MDL vor primi și locuitorii satelor Boșcana, Izbiște, Miclești, Hîrtop, Ișnovăț, care au constituit GAL ”Vatra Morilor” pentru realizarea proiectelor locale.

Alexandra Funica spune că: ” E primul apel la care a aplicat GAL-ul nostru și primul succes de care ne bucurăm nespus. Să fie o undă verde spre o cale plină de realizări de-acum încolo.  Conform  consultării cu membrii Consiliului de Administrare al  GAL-ului obiectivele specifice din Strategia de Dezvoltare Locală a GAL”Vatra Morilor pentru perioada 2022-2028” țin de “ Dezvoltarea mediului antreprenorial și susținerea inovării în afaceri” și “Protecția mediului înconjurător”. Deși reprezentăm diferite localități, scopul comun este de a fortifica și de a menține o economie durabilă, incluzivă pe teritoriul GAL și protejarea,  valorificarea patrimoniului din teritoriul GAL precum și de a proteja mediul înconjurător”

  GAL ”Inima Nistrului” ce include  cinci  unități administrativ-teritoriale cu opt localități: orașul Criuleni, satele Slobozia-Dușca (r-l Criuleni), Pîrîta, Doroțcaia, comuna Coșnița (satele Coșnița și Pohrebea, r-l Dubăsari) a obținut 75 puncte la concurs și poate semna un contract de finanțare de 514667 lei.

La concurs au participat Grupuri de Acțiune Locală create în perioada 2021-2022, care activează în baza principiilor abordării LEADER și care au fost înregistrate sau au inițiat procesul de înregistrare al GAL-ului ca persoana juridică. În rezultatul unui proces complex de evaluare au fost selectate spre finanțare toate 15 aplicații depuse de Grupurile de Acțiune Locală cu un buget total de 8.164.005,00 MDL

Apelul de propuneri pentru finanțarea Grupurilor de Acțiune Locală a fost inițiat în cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală (FDR) – Inception Fund, parte a proiectului „LEADER pentru Moldova Rurală” (MRLP) finanțat de USAID și Polish Aid. Scopul proiectului este de a contribui la îmbunătățirea durabilă a condițiilor de trai și creșterea economică incluzivă în zonele rurale fiind implementat de Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER (RNL) și în strânsă cooperare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).

Scopul FDR – Inception Fund este de a oferi suport și oportunități pentru GAL-urile noi create în gestionarea proceselor de dezvoltare locală, prin participarea activă a populației și a actorilor locali la îmbunătățirea competitivității și condițiilor de trai în comunitatea rurală, precum și la consolidarea capacităților de implementare a abordării LEADER. 

Rezultatele_Apelului_RDF_IF_iulie.1.pdf 2

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button