Trei ani şi şase luni după gratii pentru că şi-a maltratat mama

 Prin decizia Colegiului penal al Curţii de Apel Chişinău din 11 decembrie, 2014, Vladimir U. din or. Criuleni a fost recunoscut vinovat de cauzarea suferinţelor psihice şi morale, ameninţarea cu moartea a propriei mame, aplicându-i-se o pedeapsă definitivă de 3 ani şi şase luni în închisaoare, penitenciar de tip închis. Asta după ce la 28 iulie, curent,  pentru faptele săvârşite, inculpatul a fost condamnat la 180 ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii.

I. Rapeşcu, procurorul care a investigat acest caz, consideră prea blândă decizia primei instanţe, aducând şi argumentele de rigoare. Potrivit lui acţiunile intenţionate, manifestate fizic şi verbal, comise de un membru al familie asupra altui membru al familiei, care a provocat suferinţă fizică şi psihică pătimitului, ţine de art. 201, prim, alin.(1) Cod Penal al Republicii Moldova. Astfel la analiza circumstanţelor cauzei şi probelor prezentate de acuzarea de stat instanţa de judecată a apreciat greşit totalitatea semnelor obiective şi subiective ale faptelor social periculoase, comise de către Vladimir U.

În consecinţă au fost încălcate criteriile generale de individualizare a pedepsei, prevăzută de art. 75 Cod Penal, potrivit cărora persoanei recunoscute vinovate de săvârşirea unei infracţiuni i se aplică o pedeapsă echitabilă în limitele fixate în partea specială a Codului Penal şi în strictă conformitate cu dispoziţiile părţii generale a Codului Penal, la stabilirea categoriei şi termenului pedepsei ţinându-se cont de gravitatea infracţiunii săvârşite, motivul şi persoana vinovată, de circumstanţele cauzei ce atenuează sau agravează răspunderea, de influenţa pedepsei aplicate asupra corectării şi reeducării persoanei vinovete, precum şi de condiţiile de viaţă ale familiei acestuia.

Deşi a solicitat condamnarea inculpatului la 4 ani de închisoare cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip închis, I. Rapeşcu crede, totuşi, că decizia Colegiului penal al Curţii de Apel Chişinău, este una corectă.

Pentru acţiuni similare de violenţă şi ameninţări în familie Vladimir U. a mai fost anterior judecat, dar se pare că nici una din măsurile de profilaxie şi corectare, aplicate până în prezent nu au fost în stare să-l aducă pe calea cea dreaptă.

 

Gh. Motricală

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *