Transport special pentru angajații instituțiilor care nu și-au sistat activitatea

Începând de azi, 23 martie, transportul public de călători, prestart de către BTA 18 și autogara Criuleni, a fost sistat pe toate direcțiile.

Dumitru Goncearenco, șeful autogării, a menționat că transportul nu va mai circula, or, șoferii, după cum spune dânsul, refuză să lucreze, iar Comisia raională Situații Excepționale a decis sistarea circulației transportului în ședința de pe data de 22 martie 2020.

Sit exceptionale 22 martie

”Dacă deschideți pagina web a Organizației Mondiale a Sănătății, ei recomandă ca spațiul între pasageri să fie în autobuze nu mai puțin de 3 m. Dacă se așază întro rutieră cot la cot 12-15 oameni, și unul este infectat, nu trebuie o oră, ajunge 10-15 min, și toți sunt bolnavi. În privința duratei, nu depinde de noi, depinde de decizia dnei Dumbrăveanu. Noi eram, practic, ultimii, care mai scoteam transportul pe linie. Ca să asigurăm transportul pasagerilor, trebuie să aplicăm niște reguli: scaunul din spatele șoferului să fie liber, câte un pasager pe rind, peste un rând, ceea ce ar insemna că în rutieră nu pot sta mai mult de 4-5 persoane. La intare – dezinfectarea mâinilor și încălțămintei, controlarea/verificarea febrei, dacă tușește – avem dreptul să limităm imediat dreptul omului la călătorie, avem dreptul să-l scoatem din rutieră. În același timp, persoana responsabilă pentru organizarea transportului poartă răspundere penală, dacă îmbolnăvirea a avut loc în transportul public” – a menționat Goncearenco. Goncearenco a mai spus că a înaintat un demers către Consiliu raional ca să fie alocați bani pentru a contracta serviciile BTA18 si a asigura angajații  cu transport special, fiind vorba preponderent de necesitățile instituțiilor medicale.

P00323-085557

Porțile autogării s-au închis azi dimineață pentru o perioadă nedeterminată.

 

Decizia de a sista transportul public afectează populația care face naveta la locurile de muncă, și care nu utilizează tranposrt personal pentru asta. Solicitat de ”Est-Curier” să explice, cum vor fi asigurate cu transport cadrele medicale, angajații altor structuri care circulă la serviciu zilnic sau în ture, Pavel Spînu, președintele raionului Criuleni, a spus că a recepționat astăzi la ora 14.00 listele acestor angajați care muncesc la spital, serviciul de urgență, poliție, pompieri, și numărul lor nu depășește 100, iar geografia de unde vin la serviciu include direcțiile Hrușova, Hirtop, Măscăuti, Oxentea, Molovata, Ișnovăț și alte localități intermediare. Pentru a asigura acești oameni cu transport, Comisia Situații Excepționale a decis să aloce 15 mii lei suplimentar pentru combustibil, cu care să alimenteze autoturismele secțiilor și direcțiilor consiliului, dar și parcul de autobuze școlare, care staționează pe moment inctrucât școlile nu lucrează.

”Azi la ora 16.00 va fi disponibil transport ca sa ducem oamenii la locul de trai, după muncă. Pentru grupuri mai mici, din 2-3 persoane, vom utiliza transport de mica capacitate, iar acolo unde vor fi mai mulți, va merge un transport mai mare. Am prevăzut că va fi sistat transportul public, pentru că urmărind evoluția bolii în alte țări, așteptăm valul doi de îmbolnăviri, și am presupus că vor fi puși în situația să dispunem de transport propriu, ca să întrerupem legătura cu mun. Chișinău, unde este cel mai mare număr de îmbolnăviri confirmate. Am alocat o sumă minimă de până la 15 mii pentru măști și combustibil pentru transport. Azi s-a lucrat sa fie facute aceste plăți” – a dat asigurări Pavel Spînu. Dânsul a spus că pentru asigurarea angajaților cu transport nu va fi contractat transportul BTA 18, înctucât cheltuielile ar fi mai mari, decât varianta pe care a descris-o. Salariații respectivi vor primi certificate, în baza cărora vor călători gratuit cu transportul special.

Și pentru angajații sistemului medical din Chișinău se va organiza transport special sau chiar cazare în oraș, în cazul în care locuiesc mai departe și nu pot circula. Despre asta a vorbit ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu, azi dimineață, în briefingul de la ora 9.30. Totodată, companii de taxi din Chișinău au decis să se solidarizeze cu cadrele medicale și le pun la dispoziție transport gratuit pentru a ajunge la serviciu și acasă, după muncă.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *