PoliticSocial

Trafic restricționat și trasee blocate în capitală, începând de azi. Schema rutelor alternative

Începând de astăzi, 30.05.2023, toate rutele de autobuz care circulau pe strada V. Alecsandri revin pe str. Alexandru cel Bun.

Astfel rutele suburbane nr. 2, 10, 28, 37, 47 și 48 revin la traseul de baza de pe str. V. Alecsandri pe str. Alexandru cel Bun, str. Al. Pușkin și în continuare pe traseul stabilit.

Potrivit anunțului făcut de către Ministerul Afacerilor Interne al R. Moldova, în perioada 31 mai – 1 iunie, în contextul Summitului Comunității Politice Europene, pe data de 31 mai, autoritățile vor institui unele devieri temporare ale traficului rutier, întrucât încep să sosească delegațiile oficiale, care vor participa la Summitul CPE din data de 1 iunie.

Vor exista redirecționări ale traficului rutier pe aceleași rute, care au fost instituite la simulări și vor fi identice cu cele din 1 iunie. Redirecționările vor avea loc doar pentru perioada deplasărilor delegațiilor oficiale către spațiile de cazare.

Cu privire la perimetrul de securitate instituit pentru spațiile de cazare unde vor fi găzduiți demnitarii, se vor lua masuri de îndrumare a pietonilor pentru a circula pe trotuarele de vis-a-vis.

De asemenea, pe data de 31 mai, în intervalul orar 17:00 – 00:00, va fi limitat accesul transportului în următorul perimetru din municipiul Chișinău: str. Mitropolit Bănulescu Bodoni – str. Alexei Șciusev – str. Serghei Lazo – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, traficul va fi redirecționat.

Circulația rutieră în Chișinău pentru 1 iunie

Pentru data de 1 iunie, când are loc Summit-ul Comunității Politice Europene (CPE), Grupul Media pentru Știri de Securitate (GMSS-CPE) vine în sprijinul cetățenilor cu hărți în care sunt prezentate rutele alternative de deplasare pentru Chișinău și zonele limitrofe. Traficul rutier va fi limitat pe durata deplasării coloanelor oficiale.

Cu această ocazie, locuitorilor municipiului Chișinău, pentru a putea circula în oraș, le este recomandat să se deplaseze prin sectorul Buiucani, care va fi folosit ca zonă de tranzit.

Pentru deplasarea spre și dinspre sectoarele Ciocana, Râșcani, Botanica sau partea de sus a sectorului Centru, circulația va fi permisă pe străzile Toma Ciorbă și Mihai Viteazul.

Traficul rutier interurban pentru 1 iunie

La fel, vor fi unele limitări de trafic pe traseele Bulboaca – Chișinău și revers.

Transportul care va circula din direcția or. Bender spre mun. Chișinău, va fi redirecționat pe d/n M5, prin localitatea Calfa sau pe d/n G109 (Delacău – Bulboaca – R2).

Transportul care va circula din direcția raioanelor Ștefan Vodă și Căușeni spre Chișinău, va fi redirecționat pe d/n M5 sau prin localitatea Calfa.

GMSS îndeamnă cetățenii să se informeze din timp cu privire la ajustarea programului transportului public, mai cu seamă a curselor interurbane. De asemenea, acestora le este recomandat să dețină actele de identitate pentru a fi legitimați la necesitate.

În același timp, autoritățile mizează pe conlucrarea cetățenilor cu forțele de ordine, conformarea și respectarea semnelor agenților de patrulare, parcarea regulamentară și respectarea regulilor în trafic. Reiterăm că circulația ambulanțelor și a autospecialelor de pompieri se va desfășura cu regim special de deplasare.

Link hărți: http://rutealternativesummit1iunie.stellarsolutions.md/ 

Spațiul aerian

Cu privire la spațiul aerian al Republicii Moldova, în vederea asigurării siguranței și securității aeronautice, toate zborurile aeronavelor civile vor fi interzise în intervalul de timp 1 iunie ora 00.00 (ora locală) – 2 iunie ora 07.00 (ora locală), cu excepția aeronavelor oficiale. În cazul aeronavelor fără pilot (drone) civile, interdicția de zbor va fi aplicată pentru perioada 31 mai ora 00.00 (ora locală) – 2 iunie ora 07:00 (ora locală).

Accesul în parcarea auto din preajma Aeroportului Internațional Chișinău, precum și în spațiile adiacente zonei aeroportului va fi interzis, în perioada 25.05 – 02.06 (până la 07.00 ora locală).

Autoritățile naționale mizează pe înțelegerea cetățenilor întru buna desfășurare a Summit-ului CPE 2023.

Din GMSS-CPE fac parte comunicatorii instituțiilor naționale din domeniul ordinii publice, securității și apărării naționale: Ministerul Afacerilor Interne cu Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Migrație, Inspectoratul General de Carabinieri, Academia „Ștefan cel Mare” a MAI; Serviciul de Protecție și Pază de Stat; Serviciul de Informații și Securitate; Ministerul Apărării; Procuratura Generală; Autoritatea Aeronautică Civilă; Administrația Națională a Penitenciarelor.

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button