Creștinii ortodocși ce țin de stilul vechi îi sărbătoresc la 21 noiembrie pe Arhanghelii Mihail si Gavriil.
Conform e-service.md în Republica Moldova locuiesc 91945 persoane care au prenumele Mihail, Mihaela și alte 17121 persoane cu prenumele Gabriel, Gavriil, Gabriela și derivatele lor.
Sărbătoarea Sfinților Arh. Mihail și Gavriil este cunoscută în calendarul ortodox drept Soborul Sfinților Mihail și Gavriil. Tradiția atribuie acestei zile nu doar un motiv de sărbătoare, ci și un prilej de reculegere și de pomenire a celor dragi care nu mai sunt printre noi.
Arhanghelul Gabriel este înger al darurilor, al intuiției, al clarviziunii și al călătoriilor astrale. Misiunea sa legată de omenire este în principal aceea de a selecta suflete din Rai pentru încarnare și de a le informa despre ceea ce trebuie să știe pe Pământ. El restaurează viața și lumina în aspectele neclarificate ale vieții și facilitează comunicarea între oameni.
Arhanghelul Gavriil este mesagerul veștilor bune: el le-a vestit Sfinților Ioachim și Ana nașterea Fecioarei Maria, iar Mariei i-a adus vestea nașterii Mântuitorului Iisus.
Arhanghelul Mihail este considerat a fi cel mai important dintre toți Arhanghelii, conducătorul oștilor cerești, care triumfă asupra forțelor răulu. Ideea se regăsește atât în tradiția creștină, cât și în cele ebraică și islamică. Fiind considerat un protector divin prin excelență, Arhanghelul Mihail este apelat adeseori de Biserică și de comunitatea creștină pentru a proteja împotriva răului. În icoane, el ține în mână Balanța Dreptății, cu care cântărește faptele oamenilor în ziua Judecății de Apoi, precum și o spadă cu ajutorul căreia îl supune pe Satan și puterile întunericului. Pe fiecare taler al balantei se afla câte un trup gol, simbolizând sufletele. Cele ce urmează să meargă în Rai sunt înfățișate cu mâinile împreunate, în semn de recunoștință, iar sufletele necurate sunt înfățișate având un chip îngrozit. Este prin excelență luptătorul luminii, considerat i.
Obiceiuri și credințe de Sfinții Arh. Mihail și Gavriil
Arhanghelul Mihail este descris în tradiția populară ca purtător al cheilor Raiului, un luptător neobosit împotriva diavolului, veghind la căpătâiul celor bolnavi. Dacă bolnavilor le este predestinat să moară, el stă la căpătâiul lor, pe partea dreaptă.
În tradiția populară, Arhanghelul Mihail este văzut și ca un apărător al Lunii și Soarelui, protejându-le de atacurile demonilor, mai ales în timpul eclipselor.
Ce este interzis de Sfinții Arh. Mihail și Gavriil?
În această zi, sunt interzise activitățile casnice, iar cei care ignoră această tradiție se spune că vor avea parte de mari suferințe înainte de moarte.
De ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este bine să aprinzi o lumânare ca să ai „lumină” pe cealaltă lume.
În trecut Arhanghelii erau sărbătoriți pentru că „ei sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora”.
Arhanghelii, în viziunea populară, asistă și la Judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omenești firești și purifică, prin post, conștiințe.
Arhanghelul Mihail păzește la căpătâiul omului muribund și-i apără sufletul să nu i-l fure Satana.
Se spune că în această zi e bine să porți în portofel o iconiță cu Arhanghelii ca să ai noroc tot anul.
De Arhangheli se încheie perioada hramurilor, creștinii încep pregătirile pentru a intra în Postul Nașterii Mântuitorului.