Generatoare de nostalgii a fost ediția curentă a sărbătorii ”Toamna de aur” la Criuleni.
Omagiații invitați la festivitate au revocat amintirile de altă dată, când agricultura era un domeniu de referință în economia raionului, cumpărătorii– belșugul iarmaroacelor de altă dată, puținii producători, preponderent apicultori – potențialul de cumpărare al orășenilor, și toți în ansamblu și-au exprimat speranțe pentru viitorul țării. În sala mare a Centrului raional de cultură ”Grigore Sârbu” se depănau amintiri, căci majoritatea celor prezenți au venit cu bagajul experienței din secolul trecut, când elanul tineresc clocotea în sate, când erau dinastii de mecanizatori, viticultori, panificatori, crescători de păsări și animale etc.
A fost odată, ce ar putea să se repete, dacă sătenii nu și-ar alina dorul de copii, nepoți prin comunicările virtuale. Pământul deocamdată nu poate folosi tehnologiile informaționale pentru a compensa lipsa brațelor tinere de muncă, iar ”sfânta sapă” e demult demodată. S-au schimbat timpurile și condițiile, dar tot țăranul rămâne cel, care-l hranește și pe rege, și pe rob. Probabil că asupra atmosferei festive și-a pus amprenta și suflul electoralei, oricum la concursurile principale au fost desemnați învingătorii.
Cei mai buni producător de vin de casă în această toamnă au fost declarați:
VIN ALB:
Locul – I Bălan Petru, or. Criuleni
Locul – II Ursu Ion, s. Cruglic
Locul – III Bujor Andrei, s. Pașcani
VIN ROȘU
Locul – I Lungu Ivan, or. Criuleni
Locul – II Crupa Anton, or. Criuleni
Locul – III Sclifos Mihail, or. Criuleni
Sunt nume cunoscute și de la edițiile precedente.
Și gospodinele au tins să prezinte ”Cel mai frumos și gustos Colac”, făcând următorul clasament:
Locul – I Vîntu Valentina, s. Boșcana
Locul – II Mazur Zinaida, s. Bălăbănești
Locul – III Efros Elena, s. Porumbeni
Artiștii de la Criuleni, Boșcana, Hârtopul-Mare, Slobozia-Dușca au diluat noianul amintirilor cu dans aprins și voie bună, iar reprezentantul sindicatului din agricultură a lansat speranța că raionul Criuleni are potențial de dezvoltare, fiind binecuvântat cu o amplasare favorabilă: lângă Nistru și capitală.
E. Chiriac
Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.