Târgul locurilor de muncă, organizat de către Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă a raionului Criuleni, a fost locul unde s-au întâlnit zeci de persoane, aflate în căutarea unui loc de muncă, cu potenţialii angajatori. La 19 mai, pe holurile Centrului de Resurse pentru Tineri UNIT, pe mesele puse la dispoziţia şomerilor puteau fi citite denumirea instituţiei sau agenţilor economici angajatori, numărul şi denumirea poziţiei vacante.
Cerere de inginer IT şi manager vânzări a afişat o firmă de comercializare a calculatoareleor. Alexandru, care a prezentrat firma la târg, a spus că pretendenţii trebuie să fie specialişti, să manifeste seriozitate şi ingeniozitate, pentru a fi admişi la serviciu. Paza de Stat a afişat 3 locuri vacante, cerinţele faţă de candidaţi fiind condiţia fizică şi intelectuală bună. Pretendentul la funcţie va trebui să dea teste speciale şi medicale, spune inspectorul superior pază fizică, în raionul Criuleni, A. Cocoţ. O firmă din Chişinău caută cca 200 de operatori la asamblarea cablajelor auto, şef de schimb, inginer calitate, tehnician. Candidaţii la funcţia de operatori nu trebuie să facă dovada vreo-unei specialităţi sau studii, ei vor fi instruiţi pe loc, spune Lidia, reprezentantă a întreprinderii.
„Avem nevoie de trei educatori, doi ajutori de educatori, un bucătar. Avem vacante aceste funcţii deja de un an. Nu ne vine nimeni, în legătură cu salariul mic. Un bucătar începător va avea 1100 lei, un ajutor fără experienţă de lucru – acelaşi salariu. Un educator cu studii superioare – 2720 de lei salariul, cu studii medii – 2400 lei. Chiar şi aşa, sperăm să ne vină specialişti tineri, dar dacă nu vor veni, vom accepta şi pensionari”, spune directoarea unei grădiniţe din Criuleni.
Inspecţia Muncii este în căutarea unui inginer. „Avem nevoie de un inginer-mecanic, care să asigure control al îndeplinirii legislaţiei în domeniul securitatea muncii. Avizul era publicat pe pagina web a autorităţii”, ne anunţă funcţionarul, care mai adaugă, că începătorul în acest domeniu va avea un salariu ce va depăşi puţin peste 2 mii de lei. Alte câteva instituţii publice au prezentat ofertele lor de funcţii vacante de specialişti, jurişti, secretar, iar un agent economic din Dubăsarii Vechi a expus oferta pentru doi agronomi, cu studii, experienţă sau cel puţin capacităţi şi abilităţi în creşterea grâului, secarei, porumbului şi sfeclei de zahăr.
„Am venit cu speranţa să mă angajez. Am absolvit facultatea juridică, de puţin timp sunt la evidenţa agenţiei. Cred că ar fi bine pentru început un salariu de 3-4 mii de lei, nu mai puţin, dar sunt conştientă că în raion nu este real să găsesc o slujbă cu un astfel de salariu, doar poate la capitală. Am căutat o slujbă în oraş, dar dacă ai un copil mic este un dezavantaj – au spus mai mulţi angajatori”, spune Ana, una dintre vizitatoarele târgului.
Doi foşti angajaţi ai băncii de economii, spun că funcţiile vacante disponibile, din păcate, sunt prost plătite. Acum se descurcă cu ajutorul de şomaj, care este egal cu jumătate din salariul pe care-l aveau la bancă. Unul dintre bărbaţi zice că-şi doreşte o muncă, care să fie plătită cu cel puţin 3 mii de lei, ca să poată asigura minimul necesar familiei. Pe de altă parte, nici perspectiva de a pleca peste hotare nu-i place, iar pentru a se lansa în vreo afacere pe cont propriu, susţine că nu are bani.
Un grup de elevi de liceu au fost şi ei participanţii târgului. Aliona Dicusar, specialst la AOFM, le-a spus că şi tinerii, începând cu vârsta de 16 ani, pot, prin intermediul Agenţiei, să înveţe o specialitate, care necesită pregătire între o lună şi trei luni, şi o pot face chiar în vacanţa apropiată. Prevederea se extinde şi asupra studenţilor instituţiilor superioare de învăţământ, înmatriculaţi la secţia fără frecvenţă. Cursurile sunt gratuite, elevilor li se oferă bursă şi li se achită chletuielile de transport. Inspectoarea resurse u mane de la spitalul Criuleni a spus, la fenele târgului, că a reuşit să discute cu un potenţial specialist, care va depune setul de documente pentru angajare în calitate de jurist. Nu a venit nici un asistent medical, deşi oferta e 13 locuri vacante, din totalul de 22 de funcţii scoase la târg la instituție. „Am sugerat profesorilor din liceu să orienteze tinerii să studieze la colegii medicale, or, avem mare nevoie de personal medical mediu”, spune Tamara Tolocenco.
„Agenţii economici trebuie instruiţi nu doar să ofere condiţii de muncă, să pună condiţii faţă de angajat, dar să ofere şi garanţii a creşterii salariale şi profesionale. Şi agenţii economici, şi instituţiile publice ar trebui să înveţe a căuta activ cei mai buni angajaţi, să nu spună ulterior că nu avem cu cine lucra. Iar dacă un motiv neatractiv este salariul mic, trebuie să-i motivăm pe angajaţi, cu argumente, să facă, studii, să-şi crească calificarea”, spune Ghenadie Gori, reprezentantul Guvernului în raionul Criuleni.
Potrivit Anei Cojocaru, şefa ATOFM Criuleni, la târg au participat 15 agenţi economici, care au prezentat cca 99 funcţii vacante, cu excepţia angajatorilor din Chişinău. „Târgul se organizează doar o dată pe an, dar noi menţinem legătura telefonică cu cei, care sunt la evidenţa Agenţiei, le propunem locuri de muncă, pe măsură ce apar în baza noastră de date. În anul 2015, prin intermediul Agenţiei, s-au angajat 358 de persoane, în 2016 am reuşit să intermediem angajarea a 179 de persoane”, relatează Ana Cojocaru.
S. Cernov
În fotografii: aspecte de la eveniment