Surorile Berzan au vernisat prima lor expoziţie

La 17 mai, în holul Şcolii Primare din Criuleni s-a desfăşurat expoziţia de lucrări de artizanat realizate de surorile Berzan – Constanţa şi Gloria, care anul acesta sunt absolvente ale Şcolii de Arte din Criuleni, compartimentul artă decorativă aplicativă.

Gloria şi Constanţa sunt eleve în clasa VI la LT „Boris Dânga” din or. Criuleni, iar decizia de a organiza vernisajul în şcoala pe care au absolvit-o acum doi ani, după cum ne-a informat profesoara fetelor, Galina Malinovschi, a fost influenţată de dorinţa de a motiva şi alţi copii, actuali elevi, să aleagă instruirea vocaţională.

-      Vedem că elevii au interes, s-au apropiat, au filmat sau au fotografiat lucrările fetelor, şi sperăm că vom avea noi elevi în următorul an de studii. Răbdarea este baza succesului pentru cei ce au ales meseria, iar Constanţa şi Gloria au suficientă răbdare să urmeze pasiunea care le mai cere cunoştinţe şi iscusinţă, – spune îndrumătoarea fetelor.

DSCN2064

Gloria Berzan îmi arată lucrarea preferată, care este un trandafir cusut cu mărgele. Tânăra meşteriţă spune despre sine că mânuieşte cu egală dibăcie croşeta, andrelele, acul, îi place să mai realizeze compoziţii floristice, care sunt de o fineţe aparte şi necesită cunoştinţe în a pregăti materialul utilizat pentru compoziţii. Uneori realizarea unei lucrări poate dura şi două săptămâni, or, fetele lucrează mai mult în timpul liber. Constanţa ne demonstrează şi ea un îngeraş cusut cu mărgele, care îi este apropae sufletului. Atunci când e vorba de un cadou pentru cineva, fetele îl au deja pregătit şi prietenii le apreciază munca. Atât Constanţa, cât şi Gloria, refuză să vândă lucrările lor, chiar dacă au avut şi cumpărători generoşi, pentru că ţin din tot sufletul să aibă suficiente lucrări pentru o expoziţie sadea.

Pe lângă faptul că e nevoie de timp liber şi sănătate, pasiunea fetelor cere şi implicare financiară din partea familiei. Elena Berzan, mama gemenelor, susţine că se bucură de succese, şi că fetele şi-au ales activitatea care le aduce multă satisfacţie. În opinia mamei, Constanţa ar fi cea care ar putea dezvolta pasiunea într-o afacere de succes, pentru că îi place, iar Gloria mai studiază şi pianul, deci, acordă mai puţin din timpul liber lucrului manual. Elena nu este supărată nici pe taxele pentru studii, nici pe faptul că fetele nu renunţă la lucrări pentru a-şi recupera o mică parte din cheltuielile pentru materiale.

S. Cernov

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *