Succes prin implicare și inițiativă

Tânăr și capabil, Ilie Erfros își croiește prin muncă un viitor mai prosper. Un voluntar  bun, plin de vise ce încearcă  zi de zi să schimbe lumea spre bine. Este elev activ în Liceul Teoretic Măgdăcești, se implică des în activități extracurriculare, care-i permit să se dezvolte ca personalitate, să acumuleze un bagaj mare de experiențe inedite aici în țară și peste hotarele ei.

Pentru prima dată, în clasa a VIII-a  a participat la un proiect internaţional  ACES (Academy of  Central  European Schools). Tema proiectului a fost  conflictul dintre părinţi, copii și profesori și metodele de rezolvare a acestora. După care în 2011- 2012 s-a înscris în rândurile voluntarilor, participând activ la organizarea activităților în comunitate.

Printr-un alt proiect ACES, în colaborare cu o şcoala din Kosice, Slovacia cu tema voluntariatul tinerilor, recent s-a întors din SUA, unde și-a făcut studiile la Clio High School în Clio, Michigan. A obținut o bursă participând în 2013 la concursul  FLEX (Future Leaders Exchange). Ilie îndeamnă toți tinerii să fie cât mai activi, căci de interesul lor depinde viitorul țării.

Ilie Efros 2

- Mai întâi de toate, vreau să te felicit pentru realizările tale și, te rog, să-ți faci o mică caracterizare.

- Sunt un tânăr activ și cu principii. În viață mă conduc după un motto „ Nu confunda atitudinea mea cu personalitatea mea. Personalitatea mea este ceea ce sunt eu, iar atitudinea depinde de cine ești tu.” Un hobby de-al meu este că-mi place să citesc multe cărți despre istoire.

- Când ai început să te implici activ în diferite proiecte și de ce?

-  Am început 4 ani în urmă, participând la un proiect din întâmplare. Proiectul ACES (Academy of CEntral Europeans Schools) a fost o experiență minunată, care mi-a pus baza prezentului meu. Când am aplicat la proiect nici actele necesare nu le aveam. Deci ca să plec am fost nevoit  să-mi fac pașaportul într-o zi. Îmi place să promovez un stil de viață activ din punct de vedere social.

Într-o zi am auzit că am șansa să plec peste hotare și anume în SUA printr-un concurs propus de programul FLEX (Future Leaders Exchange), am aplicat și am reușit, iar proiectul mi-a oferit nu doar o bursă în SUA, ci și posibilitatea de a interacționa cu persoane de diferite religii și etnii.

- Cât de greu ți-a fost să obții acea bursă?

- Concursul numit FLEX ( Future Leaders Exchange) este un proiect sponsorizat de guvernul SUA. Timp de 3 luni am avut foarte multe teste și interviuri. Din 2000 de participanți din toata țara Consiliile Americane pentru Învatamânt  Internațional au ales doar 34. Deci un elev din 53. Eu am  fost unul din acei 34 de elevi, care au plecat în America. Am plecat gratis. Totul a fost achitat de Guvernul American. Plus, primeam și o bursă în fiecare lună.

- Te-a încurajat cineva să aplici la concurs sau ai făcut-o din propria inițiativă și dorință?

- Din propria inițiativă. Vroiam ceva nou în viața mea, eram obosit de aceeași rutină școală-casă-școală. Vroiam să fac ceva pentru a mă dezvolta intelectual și a-mi forma un CV frumos. Pur și simplu vreau și sper că voi reuși să schimb ceva în societate, și am să încep de la mine. Încet, încet am succese din ce în ce mai mari și mă bucur de asta.

- Experiența căpătată în SUA te va ajuta să obții un job pe viitor?

- Da. Mă va ajuta foarte mult. Timp de 10 luni am studiat într-un liceu american. Am fost clasa a 12-a și am absolvit acolo. Diploma de absolvire pe care am primit-o mă va ajuta foarte mult, și îmi va imfrumuseța CV-ul. Plus, în iunie am fost invitat la o întâlnire cu Senatul SUA, în Capitol Hill unde am reușit să vorbesc personal cu ei.

- Când a venit timpul să pleci în SUA ți-a fost ușor să te desparți de țară, de familie, prieteni?

- Nu am avut mari probleme. Sunt obișnuit să plec peste hotare și să locuiesc cu alte familii. Nu a fost ceva foarte greu de la început. Mai tarziu, însă, mi s-a făcut dor de familie, de țară și de tot.

- 3 lucruri nemaipomenite ce le-ai făcut în SUA?

- 1. Sa plec în Washington DC pentru o întâlnire cu senatorii americani. 2. Să absolvesc liceul american.  3. Să fiu parte a unei societăți culturale și să îmi împlinesc americandream-ul.

- Ce obiective ți-ai setat pentru acest an?

- Să absolvesc cu brio LTM, să aplic la o universitate peste hotare. Să fiu cât mai activ din punct de vedere social. Vorbind despre aceasta, deja m-am implicat într-o tabără numită EFL camp. English as Foreign Language. Unde urmează să fiu mentor pentru un student care pleacă anul acesta în SUA. Plus, să câștig cupa raională la baschet cu echipa LTM.

- Ce sfaturi le-ai da tinerilor din Republica Moldova?

- Să fie cât mai activi social. Să fie interesați de viitorul țării noastre și când ajung departe, să nu uite niciodată de unde vin, să nu uite niciodată de casa parintească și de plaiul strămoșesc.

A dialogat, Galina Efros

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *