La 26 august 2024, Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a anunțat oficial inițierea a12 echipe mobile în ultimele raioane care nu mai aveau acest serviciu în cadrul structurilor teritoriale de asistență socială, create în urma reformei „Restart” în locul direcțiilor raionale de asistență socială și protecție a familiei.
Evenimentul anunțat de MMPS a inclus și transmiterea în gestiunea ATAS-urilor a 16 autoturisme care vor deservi aceste echipe mobile.
Astfel, spunea ministrul Alexei Buzu la evenimentul de transmitere, cele 16 mașini, în valoare de 5,839 milioane lei, vor fi utilizate pentru instituirea serviciului „Echipa mobilă” în cadrul Structurilor Teritoriale de Asistență Socială Basarabeasca, Cahul, Călărași, Criuleni, Drochia, Dubăsari, Hâncești, Ialoveni, Nisporeni, Rezina, Soroca, Șoldănești și pentru fortificarea echipelor mobile din cadrul Structurilor Teritoriale de Asistență Socială Bălți, Florești, Leova și Ocnița.
Cu ajutorul vehiculelor, lucrătorii și lucrătoarele din domeniul asistenței sociale vor putea oferi serviciile lor mai multor cetățeni din teritoriu, în special în localitățile și comunitățile mai îndepărtate și greu accesibile. Donația de mașini are loc în contextul implementării reformei RESTART și în cadrul implementării reformei Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Reforma RESTART își propune să îmbunătățească guvernanța și transparența în sistemul de asistență socială și să asigure accesul uniform și echitabil al populației vulnerabile la servicii sociale de calitate.
Ina Tcaci, șefa STAS Edineț, a menționat că Echipa Mobilă din Edineț are o experiență de 13 ani, iar autoturismul primit azi va ajuta echipele să fie cu adevărat mobile. „Noi prestăm servicii persoanelor cu grad sever și accentuat de dizabilitate, cu vârsta de la 0 la 25 de ani. În cei 11 ani de activitate, avem multe istorii de succes, beneficiari integrați in școli, grădinițe, beneficiari dezinstituționalizați și plasați în serviciul de Asistență Parentală Profesionistă, care au dezvoltat abilități funcționale, și acesta este succesul cel mai important al Echipei Mobile”, spunea Ina Tcaci.
Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a declarat, în cadrul evenimentului: „Inaugurăm echipe mobile în 12 raioane. Începând de astăzi, vom avea echipe mobile în toate raioanele Republicii Moldova. E o mare mândrie și realizare pentru marea echipă „Restart” din Republica Moldova. De multe ori, părinții copiilor cu dizabilități sunt lăsați pe cont propriu. Prin extinderea acestui serviciu în alte 12 raioane noi încercăm să venim către acești părinți, ca aceste echipe de profesioniști și oameni minunați să fie aproape de părinți, să navigheze această cale complicată, atunci când comunitatea, școala, grădinița, locul de muncă încă nu este suficient de deschis, incluziv și accesibil. Lupta se duce pentru fiecare copil aparte, pentru fiecare mic succes al acestuia, asta este miza și pentru asta lucrăm.”
Ludmila Brînza, șefa STAS Criuleni, a spus că structura abia va purcede la recrutarea echipei de specialiști care să formeze echipa mobilă. Având în vedere că o asemenea echipă a fost activă în raion, speră să găsească specialiștii necesari. Autoturismul nou va trece prin testarea tehnică și procedura de înregistrare, după care va fi pus la dispoziția angajaților. Anterior în r. Criuleni, mai bine de un deceniu, serviciul Echipă Mobilă a fost acreditat și prestat de Asociația Obștească „Fiecare Contribuie pentru Schimbare”, care, însă,și-a încetatactivitatea din cauză că a fost inițiată reforma „RESTART” și serviciul dat a fost lipsit de cofinanțare din partea DASPF Criuleni, care, la fel, a fost lichidată. În componența echipelor mobile, de regulă, sunt incluși asistenți sociali, psihologi, psihopedagogi, kinetoterapeuți, care acordă servicii la locul de trai unor categorii de copii și adulți care au nevoie de mai multă atenție pentru a-și valorifica potențialul la maximum.
Elena Constantinov, șefa STAS Dubăsari, ne-a spus, la fel, că „La moment se lucrează la identificarea beneficiarilor și recrutarea specialiștilor. Se planifică prestarea serviciilor, pentru început, unui număr de aproximativ 25 de beneficiari”.
Donația de mașini are loc în contextul implementării reformei RESTART și în cadrul implementării reformei Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Reforma RESTART își propune să îmbunătățească guvernanța și transparența în sistemul de asistență socială și să asigure accesul uniform și echitabil al populației vulnerabile la servicii sociale de calitate.
S. Cernov