Ştefan-cel-Mare a fost comemorat la “distanţă socială”

Pandemia şi regulile de comportament în public au impus şi schimbări în modul de comemorare a domnitorul Moldovei, Ştefan cel Mare și Sfânt, în ziua de 2 iulie. Astfel, cei veniţi în piaţa, care-i poartă numele, din or. Criuleni, au stat la distanţă unul de altul, o parte au purtat şi măşti, iar flori au depus în grupuri mici, preponderent de până la trei persoane, la fel, cu respectarea distanţei.

– Ştefan al III-lea, supranumit Ştefan-cel-Mare, fiul lui Bogdan al II-lea, a fost domnitor al Moldovei între anii 1457-1504. A domnit 47 de ani, durată care nu a mai fost în istoria Moldovei. Pe timpul său au fost duse lupte cu Imperiul Otoman, Regatul Poloniei şi Regatul Ungariei. Biserici şi mănăstiri construite pe timpul domniei sale fac astăzi parte din patrimoniul cultural mondial. La 2 iulie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din România a hotărât, ca din acel an şi până la sfârşitul veacurilor, Voievodul Ştefancel-Mare al Moldovei să fie pomenit laolaltă cu bărbaţii cei cuvioşi şi sfinţi ai Bisericii, cinstindu-se cu slujbe şi cântări de laudă, fiind scris în sinaxar, cărţile de cult şi calendarul Bisericii noastre cu numele “Drepcredinciosul Voievod Ştefan celMare şi Sfânt – a fost lecţia de istorie citită de Aurelia Rotaru, specialistă în secţia cultură şi turism, celor adunaţi cu flori în faţa monumentului, instalat la Criuleni în 2014, de Ziua Independenţei.

Ziua de 2 iulie a fost extrem de călduroasă, aşa că un discurs scurt a ţinut doar preşedintele raionului, Pavel Spînu, urmat de discipolii Bibliotecii Publice Criuleni Cristina Sclifos şi Victor Cociug, care au recitat poezii.

Partea muzicală a fost asigurată de către soliştii Centrului de Cultură “G. Sîrbu” Iurie Cumpătă, Elena Sclifos, Larisa Breanic şi Irina Nicolai.

S. Cernov

IMG_8623

IMG_8620

 

IMG_8629

IMG_8624

 

IMG_8644

IMG_8640

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *