Potrivit autorilor reorganizarea se face pentru a exclude neclaritățile cu referire la competența autorităților administrației publice cu atribuții în domeniul administrării și gestionării drumurilor naționale și a terenurilor proprietate publică a statului aferente acestor drumuri. De asemenea, se urmărește consolidarea și fortificarea capacităților Administrației de Stat a Drumurilor, îmbunătățirea mecanismului de repartizare a mijloacelor Fondului rutier, precum și clarificarea responsabilității de administrare și utilizare, conform destinației, a mijloacelor alocate din fond.
Reorganizarea va fi realizată în trei etape. La prima etapă, va fi făcută evaluarea patrimoniului Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor”, la cea de-a doua – consolidarea pachetelor de acțiuni prin procurarea de către stat a pachetelor de acțiuni proprietate privată, iar ultima etapă presupune absorbția societăților pe acțiuni specializate în întreținerea drumurilor publice.
Agenția Proprietății Publice va transmite în administrare autorității centrale de specialitate în domeniul infrastructurii drumurilor suprafețele de teren proprietate publică a statului aferente drumurilor naționale la valoarea de bilanț, cu ulterioara evaluare a acestora, în condițiile contractului de concesiune încheiat între aceasta și S.A. „Administrația Națională a Drumurilor” pe o perioadă de 35 de ani.
Republica Moldova este străbătută de 145 drumuri naționale. În 2023 pentru întreținerea şi reparația construcțiilor inginerești și a drumurilor publice naționale cu o lungime totală de 5 951 km au fost preconizați în Buget 828 de milioane de lei.