Dubăsari

Statul – DA, iar satul – BA

Locuitorii satului Pîrîta, r. Dubăsari, nu acceptă transformatea terenurilor fertile în cariere.

Consiliul local Pîrîta, r. Dubăsari, a fost convocat în ședință extraordinară pe 22 martie 2025.

 Sala mică de festivități de la Casa de cultură, în pofida faptului că era zi de odihnă, sărbătoare religioasă și localnicii au participat de dimineață la plantare de plopi, era aproape plină: oamenii erau revoltați, că pe terenurile agricole pe care le-au vândut câțiva săteni  unei întreprinderi, care le zise că va crește vii și livezi, urmează să apară o carieră pentru extragerea nisipului și prundișului.

Cumpărătorul a făcut prospecția terenului și a vândut afacerea altei întreprinderi care intenționează să extragă nisip de pe terenul de cca 6 hectare, ce face parte din moșia satului Pîrîta.
Primarul, Iurie Soltan, amintind că localitatea e amplasată pe o peninsulă, a venit cu argumentări de ce nu este de acord ca proprietarul terenului să înceapă extracția nisipului, a explicat care sunt pașii pentru a schimba destinația terenului și a respins zvonurile că, cică, ar fi fost mituit de antreprenorul respectiv.

Dacă pot să-mi prezinte dovezi că traseul de gaz nu va fi distrus, că apele subterane nu vor dispărea, că traseul sistemului de irigare nu va fi afectat, că casele din Pîrîta Nouă, construite fără centuri de siguranță prin anii 60, nu se vor prăbuși în caz de cutremur, că lanurile nu vor fi prăfuite, că nu va fi afectată polenizarea pomilor, și multe, multe, multe alte lucruri- eu nu am pretenții. Depinde de fiecare dintre cei 13 consilieri aleși, dacă vor vota pentru schimbarea destinației terenului sau ba. Primăria nu a eliberat nici un act permisiv – spunea primarul de Pîrîta.

Reprezentanta antreprenorului, dna Lilia Onica, a venit să explice sătenilor că mizează pe bună conlucrare, că lucrările de extracție nu-i vor afecta, că din iulie 2022, când au procurat firma cu tot cu teren, au respectat legea și au acționat conform prevederilor legale, investind bani în proiect, expertiză ecologică, autorizări, etc.

„Zăcământul aparține statului și statul ne dă voie să-l extragem. Dumneavoastră o să vă apărați drepturile, dar noi – pe ale noastre, căci avem mare nevoie de nisip pentru betoane” – spunea antreprenoarea.
Sala a răbufnit în exclamații: „poporul american ne-a tras apă, dar voi veniți să le distrugeți!”, „E satul nostru și ne pasă!”, „Aici se crește pâine, nu se scoate nisip” etc.

Consilierul Valeriu Papuc, care de profesie este și inginer hidrotehnician, întreba: „De ce nu ați consultat locuitorii înainte de a începe perfectarea documentelor? Dacă influențăm procesul de mișcare a apei, atunci vor seca fântânile, calitatea apei va fi afectată…”

Un alt reprezentant al firmei interesate declara că s-a luat în calcul zona de protecție a gazoductului, că nivelul apei la Pîrîta depinde de nivelul apei în r. Nistru și extracția nisipului nu va afecta debitul fântânilor.

Lilia Oprea zicea că înțelege că sătenii au o supărare, dintr-o altă experiență, dar că afacerea lor e una onestă, că mizează pe o colaborare reciproc avantajoasă.

Primarul Iurie Soltan asigura: „Noi nu suntem împotriva agenților economici. Veniți, construiți case, baze de odihnă, structuri de agrement, dar nu extrageți zăcăminte.”

Consilierii au votat unanim pentru interzicerea activității din cadrul proiectului ”exploatarea zăcământului de nisip-prundiș „Pîrîta”, pentru inițierea procedurii de extindere a intravilanului localității (bloc 206), care include si suprafața deținută de antreprenorii interesați de extracția nisipului. Primarul a afirmat că a fost depusă deja cererea la Cancelaria de Stat și APL dispune de planul urbanistic corespunzător.

A fost votat unanim și proiectul care prevede rezilierea contractului cu „Dimitar Construct”, care în 2021 a luat în arendă gunoiștea satului pentru crearea unei fabrici de sortare, dar care nu a fost construită. „Nu avem obiecții la întreprinderea respectivă, dar  reziliem contractul, aceasta, având legătură cu cariera de nisip, ca să nu apară interpretări”– zicea primarul.

Astfel săteni și-au reconfirmat decizia de a nu accepta ca terenul agricol să devină carieră, chiar dacă li s-a promis că aceasta va fi peste trei ani recultivată.

Consilierul Adrian Gherlac declara în numele sătenilor: „Nu suntem împotriva dezvoltării, dar cerem ca interesul public și sănătatea comunității să primeze în fața intereselor economice de moment. Este dreptul nostru să trăim într-un mediu curat, sănătos și sigur. Spunem NU carierelor de nisip și prundiș în apropierea localităților noastre”.

Apropo la 27 martie pîrîțenii au primit răspuns la scrisoarea adresată în luna februarie Agenției de Mediu  prin care sunt asigurați că cariera nu le va afecta fântânile.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button