Starea digurilor provoacă îngrijorare

La 19 mai, autorităţile raionului Dubăsari au convocat şedinţa Comisiei raionale pentru situaţii excepţionale, la care una dintre chestiunile discutate a fost starea digurilor de protecţie pe râul Nistru, dată fiind creşterea nivelului apei în albia acestuia.

Potrivit lui Veaceslav Ţanga, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare de creştere a nivelului apei în râul Nistru, debitul crescând până la 800 m3 pe secundă, ca urmare a ploilor abundente care au căzut pe teritoriul Republicii Modlova şi Ucrainei.

Membrii comisiei au evaluat la faţa locului unele dintre cele mai vulnerabile sectoare, cum ar fi cotul Nistrului între satele Pârâta şi Mălăieşti, deteriorat până la talpă de viiturile din verile 2008 şi 2009, şi Cotul lui Isai, care se află în apropierea satului Doroţcaia. Acestea şi alte sectoare urma să fie reabilitate şi întărite, autorităţile locale au formulat nenumărate cereri şi adresări către Guvern şi Ministerul Mediului, dar de fiecare dată au primit un răspuns despre faptul că nu sunt mijloace financiare pentru reconstrucţia digurilor de protecţie.

Totodată Veaceslav Ţanga ne-a informat că Serviciul Situaţii Excepţionale a ajuns la o înţelegere cu adminisrtatorii companiei “Hidroconstrucţia” care instalează sistemul de irigare pentru agricultorii din Coşniţa şi Pârâta, că dacă debitul apei va creşte considerabil, întreprinderea va sista lucrările de construcţie, pentru a nu dăuna stării digului de protecţie. Se institue stare de alertă în cazul în care debitul apei depăşeşte nivelul de 1200 m3/sec. La situaţia din 21 mai, nivelul apei în Nistru a scăzut, până la 600 m3/sec.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *