Ştafeta gunoiului

Elevii de la gimnaziul din Izbiște au prins gustul acțiunilor ecologice și sunt mândri că pot contribui ca satul lor să devină mai curat.

Astfel după discuţiile din cadrul orelor de “Educaţie pentru sănătate”, realizate de doamna Viorica Griţco, profesor de biologie, elevii clasei a VIII-a s-au mobilizat într-o acţiune de salubrizare a izvoarelor din localitate. Izvoarele, pentru satul Izbiște, sunt o carte de vizită, în primul rând, pentru că sunt multe, amplasate în diferite zone, având diferit debit de apă. Deşi oamenii, în ultimul timp, observă că debitul izvoarelor scade pe an ce trece, niciodată nu se opresc să-şi pună fireasca întrebare: de ce oare? Ce se întâmplă cu ele?

gunoi

Deşi sunt în vizorul a zeci de oameni zilnic, prea puţini depun eforturi de a nu lăsa în urma lor deşeuri,  și mai puţini se ocupă de efectuarea curăţeniei în jurul lor. Mai există o tendinţă ca femeile să aducă rufele la izvoare pentru a le spăla, utilizând diferite produse chimice, detergenţi, clor, etc. Acest comportament este preluat de pe timpurile când gospodinele spălau la izvoare. Deosebirea este doar în utilizarea detergenţilor, pe timpuri aceştia nu existau. Cel mai înteresant lucru este că fiecare conştientizează că apa este ea mai preţioasă dintre resursele naturale, dar toţi se comportă cu ea de parcă ni se cuvine, fără să depunem eforturi pentru a păstra această resursă.

Elevii au decis să facă ceea ce le stă în puteri pentru a ameliora starea de lucruri. Au ales  izvoarele din centrul satului şi cele de lângă biserică, unde au observat că situaţia este mai gravă și au făcut ordine.

Nu cedează la capitolul inițiative nici colegii lor mai mici, care au transformat salubrizarea curții gimnaziului într-o distracție.  În cadrul orei practice la disciplina opţională “Omul şi mediul”, elevii din clasa a VI-a, împreună cu profesoara de geografie Ana Russu au desfășurat starturi vesele ecologice. “Ştafeta gunoiului” a fost cea mai antrenantă, veselă şi utilă. Elevii au găsit deşeuri şi în locurile unde aparent acestea nu erau. Într-un timp foarte scurt au fost colectaţi trei saci de gunoi.

A fost distractiv și util, urmează ca exemplul copiilor să fie urmat și de ceilalți săteni.

M. Doruș

In imagini: elevii în acțiune

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *