Târgul locurilor de muncă organizat de Agenția criuleneană pentru ocuparea forței de muncă este o metodă de informare despre piața muncii locală, dar și o posibilitate pentru persoanele neangajate de a identifica un servici. Ediția curentă nu a fost o excepție.
De dimineață lângă Centrul UNIT, unde s-a desfășurat acțiunea, era aglomerație. Femei cu copii, inclusiv, cu dizabilități, sperau că vor găsi o modalitate de a aduce un ban în casă, la fel și mulți bărbați maturi intenționau să-și fortifice statutul de întreținător al familiei. Toți au fost salutați de președintele raionului Criuleni, Veaceslav Burlac, care a apreciat activitatea OFM Criuleni și și-a exprimat speranța că cei adunați vor găsi un ”job”, adică un loc de muncă. Vice-președinta consiliului raional Ala Ungurean, a subliniat importanța evenimentului pentru cunoașterea cererii și ofertei de pe piața forței de muncă locală, cunoașterea personală a agenților economici din teritoriu, chiar și în eventualitatea apariției unor ulterioare locuri de muncă. Primarul or. Criuleni, Dumitru Simon, a explicat în cunoștință de cauză, ca fost şef al AOFM, avantajele cetățenilor de a se adresa la OFM în cazul când nu au un loc de muncă. În primul rând, a amintit de polița de asigurare medicală de care beneficiază șomerii, de ajutorul de șomaj, de posibilitatea de a fi inclus în lucrările de amenajare a localității sau alte servicii cu impact asupra localității natale, de șansa de a obține o specialitate sau a se reprofila. ”Ofertele de pe piața muncii nu satisfac toate cererile, dar oricum sunt o posibilitate mai bună decât să figurezi ca disponibilizat, fără a aduce un ban în casă” – spunea Dumitru Simon.
După discursurile de inaugurare, participanții au intrat în sala ofertelor, dar nu s-au reținut mult. Cererile din acest an, apropos, nu diferă mult de anii precedenți, presupun studii de specialitate și aptitudini, iar majoritatea vizitatorilor erau de vârstă medie și prepensionară cu studii elementare. Dacă ar fi venit mai mulți tineri ar fi aflat că, după cum afirma Tatiana Onișciuc, director adjunct pentru educație la școala profesională, pot obține șapte specialități în domeniul industriei ușoare și construcției, iar meseria, se știe, e brațară de aur. Antonina Dandara, pe lângă promovarea instituției, miza să găsească și locuri de muncă pentru discipolii săi, dar intenția nu a avut sorț de izbândă. Majoritatea solicitanților au fost reprezentanți ai structurilor de stat, care au nevoie de specialiști cu studii superioare și oferă salarii de la 1000 la 3600 lei. Cele mai multe cereri au prezentat Spitalul raional, Judecătoria Criuleni, Inspectoratul de poliție Criuleni, Consiliul raional Criuleni, e vorba de medici, asistente medicale, șefi de post, ofițeri urmărire penală, economiști, contabili.
Din sfera serviciilor sunt acum solicitați vânzători, barmani, chelneri, lucrători auxiliari. Rodica Artiom, colaboratoare la secția administrativ-militară Criuleni, a informat că și Armata Națională are nevoie de soldați, sergenți, ofițeri angajați prin contract. E o ofertă bună pentru tinerii cu vârsta de până la 35 ani, în perfectă condiție fizică. Două întreprinderi declarau că asigură și transport pentru deplasarea la servici a potențialilor angajați. E vorba de “Nutsi International”, Slobozia Dușca (pregătirea miezului de nucă) și “Introscop”, Chișinău (muncitori la producerea cablajelor), care nu pretind la studii și experiență. Deși, mulți vizitatori au plecat acasă dezamăgiți, ediția actual a Târgului Forței de Muncă a adus și bucurii. Paulina Samoil, asistent în angajare, era mulțumită că doi dintre tutelații săi au găsit locul de muncă pe care l-ar putea exercita.
Ana Cojocaru, șefa OFM Criuleni, ne-a informat că în raionul Criuleni sunt peste 500 de persoane cu statut de șomer cu vârsta de 16-17 ani, iar numărul locurilor vacante declarate până acum nu depășește 106. Tinerii care nu au împlinit majoratul nu au posibilitatea decât să facă instruiri, căci angajatorii preferă să nu-și asume responsabilități pentru minori. De asemenea în dezavantaj pe piața muncii sunt bărbații trecuți de 35 ani. Antreprenorii care au dat curs invitației au primit diplome de participare din partea OFM.
Apropo, la ediția curentă nimeni nu și-a exprimat dorința de a angaja lucrători în agricultură (tractoriști, mecanizatori, prășitori, culegători) și nici în domeniul construcțiilor.
E. Chiriac,
Fotografii de A. Ianenco