CriuleniEconomic

Sondaj: cum își plătesc facturile cititorii ”Est-Curier”

Circa 42% din respondenții unui sondaj, plasat pe pagina Est-Curier, au răspuns că își achită facturile online, folosind aplicația bank client sau cardul bancar.

33% preferă să viziteze o filială bancară sau un oficiu poștal, pentru a-și achita utilitățile, iar ceva mai mult de 4% din respondenți au ales opțiunea terminal/bancomat, 18% din cititorii noștri folosesc toate instrumentele posibile de plată.

Portalul economic bizlaw.md scria în 2019, că moldovenii nu au încredere în plățile cu cardul, majoritatea utilizatorilor (85%) își retrăgeau banii înainte de a-i folosi.  În 2018, suma totală a banilor retrași pentru a-i folosi cash a depășit zece milioane de lei. Banca Națională afirmă că doar două procente dintre cardurile aflate în circulație sunt carduri de credit, restul sunt de debit.

În septembrie 2019, numărul de carduri bancare aflate în circulație în țara noastră era în creștere și depășea 1,9 milioane de unități. Majoritatea dintre acestea, 76 la sută, erau carduri salariale și sociale. Datele au fost publicate de Consiliul economic pe lângă prim-ministru. În 2018, fiecare locuitor al Republicii Moldova a efectuat, în medie, cel puțin zece plăți fără numerar, adică folosind un card bancar.

După primele trei luni ale anului 2021, statistica cardurilor s-a schimbat. Potrivit estimărilor Băncii Naționale a Moldovei, deja pe piață erau peste 2,18 mln de carduri, însă doar 61% din acestea erau active. Din ele 42% erau carduri salariale, celelalte erau de altă destinație.

Numărul plăților cu cardul, în primul trimestru al anului 2021, a ajuns la 21,8 mln, iar valoarea plăților efectuate a atins 6,9 mlrd de lei. O analiză amplă a operațiunilor date a făcut portalul Agora.md.

 

 

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button