CriuleniEst-CurierSportiv

SLOBOZIA DUȘCA – LEAGĂNUL CAMPIONILOR

Imaginea satului Slobozia-Dușca este completată pe lăngă varietatea serelor, și de performanțele sportivilor autohtoni. Primarul Sergiu Istrati (în fotografie) declară că:

DSC_0804
Sergiu Istrati, primarul s. Slobozia-Duşca

”Satul Slobozia-Dușca are tradiții sportive frumoase. La noi în localitate mereu au fost băieți și fete care obțineau performanțe la tenis de masă, la competițiile de alergări la distanțe de 60, 100, 1000. 1500m , precum și echipe bune de fotbal, volei, baschet. De la competițiile raionale și republicane ne întorceam acasă cu Diplome, medalii și cupe mai mulți ani la rând. Satul se mândrește cu un șir de sportivi de valoare. Printre ei e cunoscutul atlet Ion Luchianov, multiplu campion național, balcanic și al României la alergări distanța 3000 metri cu obstacole, participant la Jocurile Olimpice de la Atena, Londra și Beijing, Dumitru Nicolaev, un tânăr, care are rezultate foarte bune la alergări pe distanțe lungi. Avem și fotbaliști, care evoluează în diferite cluburi naționale și internaționale, ca Sergiu Fondos și Ruslan Istrati.”

 – De altfel localitatea dispune de unul dintre cele mai amenajate stadioane din raion.  

– E un stadion multfuncțional, amenajat în ultimii ani, unde permanent pot fi observate persoane de diferite vârste, care practică sportul. Fapt care ne bucură foarte mult, fiindcă aici se joacă fotbal, volei, baschet, șah, dame. Inițiativa renovării stadionului sătesc aparține tinerilor din localitate, care în anul 2013 au organizat un sondaj, având ca scop indentificarea problemelor prioritare din sat. Ei au venit cu propunerea către administrația locală de a începe renovarea stadionului. Consilierii primăriei, în urma unor dezbateri, i-au susținut.  Proiectul de renovare a stadionului sătesc a fost înaintat mai multor finanțatori. În anul 2014 din Bugetul de Stat al Republicii Moldova au fost alocate 450 mii lei pentru a porni lucrările de renovare a stadionului. În jurul stadionului a fost instalat sistemul de iluminare, au fost construite terenurile de baschet, volei, fotbal, pista de alergări, bănci pentri spectatori, precum și bănci pentru fotbaliștii de rezervă la meciurile de fotbal, teren de joacă pentru copii, instalate accesorii pentru exercițiile de gimnastică sportivă cum ar fi bara fixă, paralele, a fost construit un WC public și amenajată o parcare pentru automobile. Mai avem de lucru la modernizarea stadionului. Planificăm pentru anul 2017 procurarea unui sistem de irigare a gazonului terenului de fotbal și a unui agregat de cosit iarba, care sunt strict necesare pentru îngrijirea terenului. La fel am înaintat un proiect pentru a construi un mini-teren cu covor artificial la stadion și a procura aparate de fitness în aer liber.

 – Echipa  din Slobozia-Dușca anul trecut s-a plasat pe locul doi în Campionatul Raional de Fotbal. Cine a apărat culorile localității și cine a lucrat cu echipa?

– Echipa noastră nu are un antrenor anume, dar întotdeauna am mizat foarte mult pe experiența de joacă a câtorva fotbaliști, care mobilizează echipa. Printre ei sunt Ruslan Istrati, Vitalie Colibaba, Ion Ganea și alții, la performanțele cărora se aliniază și ceilalți băieți din sat. Cu atât mai mult, echipa de fotbal simte sprijinul și susținerea logistică a dl. Vitalie Stahi, administratorul stadionului din sat, și nu în ultimul rând, susținerea suporterilor locali, care de fiecare dată ne bucură cu prezența masivă și comportament frumos la meciurile de acasă și cele din deplasare. Vreau să menționez faptul  că echipa de fotbal din Slobozia-Dușca e formată exlusiv din băieții din sat, cu exepția unui apărător Eduard Grosu, care din păcate în returul Campionatului raional nu a jucat, din cauza unei accidentări grave.

 – Iarna se declară vacanță pentru sport?

– Nu. Competițiile îți schimbă reședința în sala de spor a gimnaziului local, care se înălzește și e bine dotată cu echipament sportiv. Profesorul de educație fizicăorganizează diferite competiții distractiv-sportive la volei, tenis de masă, baschet, futsal, șah, joc de dame și altele. Aceste competiții sunt de folos tuturor copiilor de la cei mai mici până la cei din clasele superioare.

 – Afirmați aceasta reieșind  din propria experiență?

– Adevărat. De mic copil foarte mult îmi plăcea să  joc cu prietenii fotbal, să ne trântim, să ne întrecem la fugă. Cu toate grijile de acasă și indicațiile părinților de a munci în grădină, de a îngriji de păsări și animalele  domestice, noi, copii zburdăreți și dornici de joacă, mai fugeam pe o toloacă la marginea satului, unde alergam, ne trânteam, jucam fotbal cu o minge de gumă. Pe când învățam la școala din sat, am început mai serios să accord atenție exercițiilor de educație fizică, jucam tenis de masă, fotbal, baschet, volei. La unele probe sportive am avut rezultate bune, de aceea deseori reprezentam localitatea natală la competițiile raionale și republicane de atletism – alergări la distanția 1500 m și de turism sportiv.

 – Pasiunea pentru sport se transimite prin generații și Slobozia Dușca își poate păstra statutul de leagăn al sportivilor de performanță?

– Desigur, tindem să creăm condiții cât mai bune pentru practicarea sportului, deși mizăm mai mult pe promovarea culturii fizice ca un element al  modului de viață sănătos.

Pentru conformitate, Valeriu Turta

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button