Şi la Pârâta s-a sărbătorit Ziua Satului

Conform tradițiilor naţionale, pe 20 septembrie, la Pârâta din raionul Dubăsari, s-a sărbătorit Ziua Satului, organizată de administrația publică locală cu susținerea oamenilor de bună credință din localitate.

DSC_0609

După cum a declarat pentru «Est-Curier» Iurie Soltan, primarul localității, pe 19 septembrie, de ziua Pomenirii Sfântului Arhanghel Mihail, Sfintei Mucenici Evdoxia, satul a împlinit 325 ani de la fondare.

În acest timp localitatea Pârâta, așezată pe un loc pitoresc, unde bătrânul Nistru formează o cotitură, băștinată de oameni harnici de diferite naționalități, a păstrat frumoasele tradiții naționale.

… Casa de Cultură, frumos amenajată cu Tricolorul Republicii Moldova și drapelul raionului Dubăsari, și un colțișor al Casei Mari cu un covor național, lăicere, o sofcă cu perne brodate frumos și icoana Maicii Domnului, atrăgea lumea adunată, printre care familii tinere cu frumoși copilași, bătrâni cărunți cu o căldură deosebită în sufletele țărănești. Tot aici, în scuarul Casei de Cultură, au fost desfășurate expoziții-concurs «Toamna de Aur», jocuri distractive pentru copii și tineri. Unii copii se distrează la carusela-călușarii, alții preferă să sară pe trambuline gonflabile, unii se urcă în trenuțul-vesel.

DSC_0624

Vasile Nagalisov, directorul Școlii Sportive din Pârâta și antrenorul Alexei Crăijdan, organizează competițiile sportive la șah, dame, tennis de masă, armwresling. Peste puțin timp pe o saltea de lupte încep competițiile la trânta națională. Trofeul «Iepurașul viu» a fost câștigat de Ion Crăciun, elevul clasei a IV-a a Gimnaziului din localitate. Cucoșul viu i-a revenit altui flăcău, Cristi Nistrean. Cu deosebit interes au fost urmărite de locatari competițiile la trânta națională pentru trofeul «Berbecul viu». Medicul Vera Onilov, le permite celor doi flăcăi zdraveni, Valentin Creț și Ion Verlan, să înceapă lupta pe saltea. A fost un duel destul de încordat. Ambii luptători au demonstrat o tehnică bună de trântă. Cel mai bun a fost, totuși, Valentin Creț, care a ridicat pe umeri trofeul «Berbecul viu». Apoi Iurie Soltan, primarul localității și Vasile Nagalisov, directorul Școlii Sportive Raionale Pârâta, au înmânat Diplomele, trofeele și premiile laureaților concursului «Toamna de Aur» și celor mai buni la competițiile de șah, joc de dame, tenis de masă și altele.

A urmat un program artistic cu participarea colectivelor artstice a Casei de Cultură și artiștilor profesioniști.

Cu aplauze calde a fost apreciată tânăra Andreea Nicolaev, care a demonstrat exerciții gimnastice cu inelele. Au răsunat cântecele populare moldovenești, interpretate de ansamblul folcloric «Stejăreii» de la Casa de Cultură din localitate.

DSC_0627

Spre seară cu toții au urmărit focuri colorate de artificii. Apoi cei de la Pârâta și oaspeții sărbătorii s-au încins într-o Horă a satului.

 Valeriu TURTA

Foto de autor

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *