În fiecare an, în ziua de 27 aprilie, Republica Moldova marchează Sărbătoarea Tricolorului, zi dedicată drapelului de stat – simbol al suveranității, identității și unității naționale. Această zi are o semnificație istorică,ce reflectă renașterea conștiinței naționale. Acest drapel a fost purtat cu drag și mândrie la toate manifestările naționale, inclusiv la Marea Adunare Națională.
Tricolorul – albastru, galben și roșu – a fost consfințit ca drapel de stat al Republicii Moldova de către Parlamentul Republicii Moldova la 27 aprilie 1990, într-un context de profunde transformări politice și sociale. Alegerea acestui simbol nu a fost întâmplătoare – culorile tricolorului reflectă legătura istorică și culturală cu spațiul românesc și valorile europene ale libertății, demnității și solidarității. Onoarea de a arbora Tricolorul pe clădirea Parlamentului și-a adjudecat-o deputatul Gheorghe Ghimpu, care și-a dedicat întreaga viață renașterii naționale.
Ziua Drapelului de Stat este marcată în Republica Moldova din anul 2010, având rolul de a consolida spiritul patriotic și respectul față de simbolurile naționale.
- Albastrul simbolizează cerul senin, pacea și speranța;
- Galbenul reprezintă prosperitatea, lanurile de grâu și energia soarelui;
- Roșul semnifică sângele vărsat pentru libertate, curajul și dragostea de patrie.
Tricolorul ne amintește cine suntem și cât de departe am ajuns. E mai mult decât o bucată de pânză – e o punte între trecut și viitor, între generații, între cei de acasă și cei de peste hotare.