Societatea Teritorială Criuleni a Vânătorilor şi Pescarilor a pus din nou Fazanul la respect. Membrii cu acte în regulă, delegați ai celor cca 20 de colective primare ale societății respective, și-au dat întâlnire la Criuleni, pe malul Nistrului, pentru a oficia a 27 ediție a ”Sărbătorii Fazanului”.
E o zi în care vânătorii şi pescarii, tradițional își etalează echipamentele, trofeele, abilitățile, astfel încât să le poată admira toţi vizitatorii. Și de data aceasta, conform scenariului de mai bine de un sfert de veac, elaborat de focloristul și vănătorul Tudor Colac, la ”Judecată” au fost aduse în prim–plan subiecte vânătorești, dar nu au fost pierdute din vizor nici patimile socio-economice ale țării.
În acest context colectivului Teatrului dramatic “Pe-o gură de rai” din s. Dubăsarii Vechi, conducător artistic şi regizor Elena Schidu, a prezentat spectacolul “Vânătoarea fazanului”, actorii încercând să facă o asociere cu vânătoarea hoţilor miliardului, care, se pare, bate pasul pe loc.
Și ca acum 27 de ani, tot Fazanul a fost culpabilizat pentru toate eșecurile din acest an. Trecând de la ficțiune la realitate, ținem să amintim că odată cu inaugurarea acestei sărbători, numărul fazanilor în raionul Criuleni s-a completat simțitor, astfel că aceste păsări nu mai sunt o raritate.
În continuarea festivității, unii vânători şi-au măsurat puterile la ridicarea greutăţilor şi tragerea otgonului, alţii au vânat şi au pescuit, iar membrii juriului au apreciat prestaţia fiecărui colectiv prezent la eveniment. Cei mai buni la pescuit şi la vânătorie s-au dovedit a fi Alexandru Serbinov, Oniţcani, Alexandru Buzilă, Bălăbăneşti, Iaroslav Ţurcan, Cimişeni, Vitalie Chisnenco, Corjova, Petru Spânu, Paşcani, Ilie Bobeico, Criuleni şi Stepan Varsan din Dubăsarii Vechi. Alexandu Serbinov din Oniţcani, alături de Constantin Mogurean din Cimişeni şi Alexei Coreţchi din Bălăşeşti, s-a clasat în primele trei poziţii şi la proba “tir sportiv”.
Și-au demonstrat membrii Societății Teritoriale Criuleni a Vânătorilor şi Pescarilor și deprinderile culinare. Meniul vânătoresc s-a dovedit a fi deosebit de variat şi gustos: de la peşte prăjit, ciorbă, până la friptură de fazan şi chiar frigărui de mistreț, ce-i drept, vânat pe alte meleaguri. La capitolul culinar echipele din Hârtopul Mare, Bălăşeşti, Ciorescu, Râşcova, Cimişeni, Zăicana, Cruglic, Izbişte, Ratuş, Măgdăceşti, Bălăbăneşti, Criuleni-1, Criuleni-2, Ohrincea, Oniţcani, Corjova, Dubăsarii Vechi, Boşcana şi Hruşova au beneficiat de aprecierea specială a juriului.
Anatolie Filipescu, preşedintele Consiliului SVP Criuleni, spune că cei 410 membri ai societății se implică activ nu doar în raidurile de vânătoare, dar și la protejarea, menținerea faunei,la contracararea acțiunilor de braconaj. În acea duminică vânătorii au cântat şi s-au veselit, de a răsunat până hăt-seara valea Nistrului.
Text și fotografii de Gh. Motricală