Şi-a scris marele dor de „acasă, în pridvor”

În ultima zi de august, 2019, s-a împlinit marele vis al criulenencei Marina Dîrul de a-şi prezenta cele trei culegeri de versuri în oraşul natal, alături de rude şi de cei cărora le-a dedicat toate rândurile despre dor din creaţia sa.

IMG_5259

Marina Dîrul. Criuleni, 31 august, 2019.

„Răsărituri între două ape”, „Poeme pe frunze” şi„Violină cu flori de miere”sunt titlurile de pe coperţile celor trei apariţii semnate de Marina, despre viaţa ei şi a semenilor noştri, viaţă despre care autoarea afirmă poetic că încape „între două fire de busuioc”.

Adunaţi în jurul cărţilor, scriitorilor notorii şi începătoarei Marina Dîrul, numeroşi oaspeţi ai evenimentului au recitat din creaţia autoarei, au cântat cântece pe versurile sale, iar scriitoarea Claudia Partole a făcut o referinţă critică asupra creaţiei sale.

„Dragostea şi dorul de plaiul meu, de oamenii dragi sufletului, m-au făcut să scriu. Este imposibil să te ascunzi de tine însuţi şi de ceilalţi, de aceea revelaţia vine atunci când realizezi, cât de important este să te deschizi lumii, să fii tu cel care eşti, autentic. În suflet îmi cântă dragostea pentru lume, pentru viaţă, pentru tot ce-i frumos. Această bucurie devine mai mare când o împart cu voi, dragii mei. Îndemnată de prieteni, de colegi, de părinţi, am făcut primul pas, am adunat primele versuri în prima mea culegere „Răsărituri între două ape”, spunea Marina Dîrul.– La Barselona am avut câteva lansări, unde am întâlnit oameni iubitori şi cu credinţă în cultură, dar aici, acasă, trăiesc clipe mult mai intense, pentru că sunt în sânul celor dragi mie, celor care mă aşteaptă să revin, celor care mi-au urmărit zborul şi continuă să o facă”.

Fiecare al doilea vorbitor, care a dorit să recite sau să-i spună Marinei cuvinte de încurajare, a recunoscut că a fost un timp emigrant şi înţelege perfect trăirile autoarei, or, au simţit pe propia lor piele ce este o ţară străină, şi i-au dorit autoarei revenire la ţărmul copilăriei şi al tinereţii, în căutarea liniştii „acasă în pridvor”, alături de cele două „aripi – mama şi tata”.

Citiţi articolul integral în ediţia din 13 septembrie 2019.

Aici – un fragment din atmosfera evenimentului de lansare a celor trei culegeri de versuri, semnate de Marina Dîrul.

31 august,2019

Imagini foto şi video – Svetlana Cernov, editare video – Alin Motricală.

IMG_5202 IMG_5203 IMG_5215 IMG_5223 IMG_5245 IMG_5255

 

Comments

comments

Latest Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *