CriuleniEst-CurierSocial

Serviciu nou la Işnovăţ

Întreprinderea municipală din satul Işnovăţ, raionul Criuleni, le propune cetăţenilor un nou serviciu – evacuarea gunoiului la gunoiştea autorizată.

Primarul satului, Anatolie Istrati, ne informează, că începând cu luna aprilie, de două ori pe lună, gospodăria comunală evacuează gunoiul de la porţile gospodarilor, iar serviciul costă 20 de lei lunar. „Deocamdată, gunoiul este stocat în saci, dar pe viitor intenţionăm să dotăm serviciul cu tomberoane. Din cele peste 700 de gospodării, până la moment, doar 40 au acceptat să fie clienţii întreprinderii municipale, însă noi explicăm oamenilor că toată lumea civilizată aşa face, că nu mai putem arunca gunoiul la nimereală, fără nici o răspundere”, ne spune primarul.

Apropo, de răspundere. Pe panoul informativ din faţa primăriei işnoveţenii sunt avertizaţi că pot transporta sinestătător gunoiul la două gunoişti autorizate, şi dacă vor fi observaţi aruncând gunoiul în alte locuri, vor fi penalizaţi cu cele mai aspre amenzi prevăzute de legislaţie.

IMG_1357

La expirarea primului an de mandat, primarul din Işnovăţ susţine că a rezolvat o problemă care a făcut satul vestit vreo trei ani în urmă, după ce într-un reportaj televizat au fost pomeniţi că-şi duc la groapă răposaţii prin grădini, în lipsa unui drum accesibil până într-o mahala mai veche a satului.

 

„Acest drum a fost deteriorat în urma unui cutremur mai puternic din secolul trecut, după care a fost spălat de apa mai multor izvoare şi ploilor, şi astfel ne-am pomenit cu faimă rea în ţară. Dar acum am remediat problema. Am demolat o clădire veche, în care era anterior şcoală, şi toată piatra de acolo – vreo 100 m3, am folosit-o pentru reabilitatea acestui drum, lucrări pentru care am achitat cca 40 de mii de lei din bugetul local”, ne spune primarul. Printre alte preocupări ale edilului se numără căutarea surselor pentru construcţia sistemului local de canalizare, despre care spune că din lipsă de bani în bugetul Fondului Ecologic Naţional nu l-a început anul trecut, deşi este proiectat. Pe agendă are şi reparaţia curentă a blocului alimentar la grădiniţa din sat, dar şi căutarea de parteneriate care l-ar ajuta să înceapă construcţia unei grădiniţe noi în sat. Pentru ultima lucrare, Anatolie Istrati speră să atragă fonduri europene, iar pentru aceasta a iniţiat un parteneriat cu o localitate din România. Costul prealabil al proiectului – 20 mln lei, – este impunător pentru primăria Işnovăţ, bugetul anual al căreia  depăşeşte cu puţin 1,5 mln lei anual.

 

S. Cernov

 

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button