Sediul se obține mai ușor decât încrederea sătenilor

 Delimitarea juridică a Centrului de Sănătate Hârtopul Mare din componența IMSP Centrul Medicilor de Familie Criuleni și trecerea în gestiunea economică la Privamed S.R.L este cu năbădăi. În decembrie 2012 locuitorii satelor Hârtopul Mare, Hârtopul Mic, Ișnovăț, Râscova, care sufereau din cauza lipsei medicilor de familie, s-au bucurat că vor beneficia de asistența medicală necesară grație medicilor din capitală, delegați de Privamed S.R.L.

Schimbarea nu a venit îndată. Ulterior sediul Centrului de sănătate s-a transformat radical. Privamed S.R.L a făcut reparații pe cinste, chiar dacă localul nu este proprietatea lor. De altfel, până la ora actuală clădirea se află în suspans, dar secretarul primăriei, D. Roșca, ne-a informat că se caută cea mai eficientă modalitate de autentificare a proprietarului. Pe de altă parte, sătenii, pe cât de entuziasmați erau la început de venirea Privamed-ului, pe atât de decepționați s-au pomenit ulterior de calitatea serviciului. Deprinși că doctorul era mereu în sat, că putea fi apelat la orice oră de zi și noapte, oamenii nu prea agrează prestarea serviciilor, conform programării și orarului de lucru, care uneori depinde și de orarul autobuzului din sat spre capitală. Astfel, în octombrie 2014, consilierii raionali au abrogat decizia nr. 09.25 din 14.12.2012, cu privire la delimitarea juridică a Centrului de Sănătate Hârtopul Mare din componența IMSP Centrul Medicilor de Familie Criuleni și trecerea în gestiunea economică a Privamed S.R.L. Evident, făcând investiția costisitoare în sediul Centrului de Sănătate, Privamed S.R.L nu a cedat, astfel că în decembrie 2015 consilierii raionali, impuși de decizia definitivă și irevocabilă a Colegiului Civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție, nr.3r-261/15 din 18.11.2015, își abrogă din nou decizia.

Solicitată de E.C., șefa IMSP Centrul Medicilor de Familie Criuleni, Violeta  Panico, ne-a comunicat că Centrul de Sănătate Hârtopul Mare prestează servicii pentru cca 7000 de cetățeni din cinci sate și că  lipsa medicilor de familie la sate era o mare problemă pe care si-a asumat s-o soluționeze Privamed SRL. Ei desfășoară activitate independentă. Sunt cazuri când hârtopenii apelează  la medicii de la raion, sunt primiți conform legii omeniei, caci de jure ei sunt în responsabilitatea Privamed SRL și banii destinați tratării lor sunt transferați de CNAM la aceștia.

Reticența pacienților față de programarea vizitelor, directoarea IMSP CMF Criuleni o înțelege și o explică printro divergență de mentalitate, prin afluxul crescând de bolnavi, dar și prin rigiditatea programului compiuterizat care permite înscrierea în registru a doar 12 vizite pe zi, pe când la ușa medicului asteaptă 30…

Vitalie Valuța, directorul Privamed SRL consideră justă decizia Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție, pentru că investițiile făcute în sediul CMF sunt un semnal de îmbunătățire a calității serviciilor oferite sătenilor, mai ales că acum CMF are patru medici, nu unul. Cât priveste disensiunile dintre săteni și medici  V. Valuța zice:

– Medicii sunt așa cum sunt, vin și ei dintrun alt mediu, în care predomină alt mod de viață, alte criterii de igienă personală. Râșcovenii sunt satisfăcuți, bunăoară, de medicul care-i asistă.Cred că divergențele interpersonale vor fi depășite cu timpul, dar însuși faptul că banii destinați sănătății sătenilor sunt investiți direct, dar nu depozitați pe contul Consiliului Raional, e deja un lucru bun.. .

Și beneficiarii  visează că va veni ziua când vor avea parte nu doar de un local frumos, ci și de o altă atitudine din partea medicilor de la capitală, care vor depăși orgoliul de orășeni,  statutul rigid de prestatori de servicii și se vor integra în comunitate prin compresibilitate și indulgență.

Cum ai da, vorba cântecului: sub haine diferite inimile toate bat la fel.

E. CHIRIAC

foto simbol

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *