Justiţie

Se conturează greva generală a avocaților

Decizia vine în urma aprobării unor amendamente la Legea avocaturii, care ar amenința autonomia financiară și de reglementare a breslei

Uniunea Avocaților a anunțat că va organiza greva generală a avocaților, pentru că nu a fost consultată în elaborarea documentelor ce le vizează activitatea.
Printre cele mai alarmante modificări, în viziunea Uniunii avocaților, la Legea avocaturii se numără:
  – interzicerea încasării taxelor pentru plângerile adresate Comisiei pentru Etică și Disciplină;
– modificarea componenței comisiilor Uniunii Avocaților;
– limitarea mandatelor membrilor Consiliului Uniunii Avocaților la unul singur și impunerea unor condiții stricte pentru candidaturile în comisii.
Uniunea Avocaților  susține că  amendamentele au fost adoptate în mod netransparent, fără dezbateri și fără consultarea avocaților. Acestea nu au fost incluse în ordinea de zi a Comisiei juridice din 10 iulie,2025, dar au fost introduse în aceeași zi pe agenda ședinței plenare a Parlamentului.
 Consiliul Uniunii Avocaților, compus din 14 persoane, care se convoacă lunar și ia cele mai importante decizii privind administrarea Uniunii a emis următoarea  Hotărâre:https://uam.md/wp-content/uploads/2025/07/SKMBT_22325071116301.pdf
Autoarea amendamentelor, deputata Efimia Bandalac, susține că schimbările vizează doar comisiile tehnice, prin includerea unor membri independenți din mediul academic și societatea civilă, care nu sunt funcționari publici și nu ar putea influența deciziile. Potrivit ei, modificările urmăresc transparență, rotația funcțiilor și acces liber la mecanismele disciplinare, în linie cu practicile naționale și europene.   „Modificările nu intervin în niciun fel în dreptul avocatului de a-și exercita liber profesia, nu intervin în activitatea de apărare și nu subordonează profesia. Amendamentele vizează Comisia de licențiere, Comisia pentru etică și disciplină și Comisia de soluționare a contestațiilor – structuri tehnice esențiale, unde se introduc pe lângă cei 8 membri avocați și 3 membri externi, desemnați de Ministerul Justiției din mediul academic sau societatea civilă, persoane cu expertiză juridică și reputație ireproșabilă. Eliminarea taxelor pentru examinarea sesizărilor disciplinare este o măsură de protecție a dreptului la petiționare”, a menționat Efimia Bandalac, pe pagina de Facebook.
 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button