Salvatorii fac apel în debut de sezon estival

A început sezonul estival şi tocmai de aceea angajaţii Staţiei de Salvare pe Apă din or. Criuleni vă atenţionează să fiţi precauţi dacă mergeţi la scăldat.

Ne adresăm către părinţi, să nu lase copiii fără supraveghere în apă, să se scalde numai în locurile rezervate pentru aceasta. Întrun bazin de apă necontrolat puteţi nimeri în vârtejuri, gropi adânci, în curenţi repezi. Fundul poate fi nămolos sau puteţi da acolo de alge, pietre, ceea ce poate duce la traume,  nenorociri sau chiar decese premature.

Dacă nu ştiţi să înotaţi sau înotaţi rău, nu intraţi în apă mai sus de brâu. Nu vă scăldaţi în stare de ebrietate, or, consumul de alcool reduce autocontrolul, încalcă coordonarea mişcărilor, inhibă activitatea respiratorie şi cardiacă. Nu uitaţi, că majoritatea celor înecaţi au ignorat aceste regului.

Înotând, nu treceţi dincolo de îngrădituri (piste). Acestea preîntâmpină că nu se poate de înotat mai departe, deoarece poate surveni suprarăcirea corpului, surmejaul muscular, spasme, accidente, şi chiar sfârşitul fatal.

Nu folosiţi pentru înot saltele cu aer, camere de cauciuc, scânduri, pentru că un vânt slab sau curentul de apă vă pot îndepărta uşor de mal.

În pofida faptului că regulile de comportare pe apă sunt afişate pe posterele de la intrarea pe teritoriul plajei, mulţi le ignoră, punând în pericol viaţa lor, dar şi a celor din preajmă.
Vă aducem la cunoştinţă, că de la începutul verii, în Republica Moldova au fost înregistrate 13 cazuri de înec, dintre care 3 au fost minori.

Stimaţi cetăţeni, părinţi, controlaţi permanent comportamentul copiilor lângă apă şi în apă, nu uitaţi că ei trebuie să se scalde numai controlaţi de Dvs! Daţi exemplu de corectitudine copiilor dvs, atunci când vă odihniţi pe malul apei!

V. Stahi, şeful Staţiei de Salvare pe Apă, or. Criuleni

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *