EconomicSocial

S-a scumpit gazul, dar nu cum a vrut ”Moldovagaz”

ANRE a diminuat costurile de furnizare a gazelor naturale consumatorilor finali în total cu 5 551,5 mil. lei

La 31 mai 2022, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în ședință publică, noile prețuri reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz”.
Decizia ANRE vine să realizeze punctul 1 al Dispoziției nr. 24 din 31 mai 2022 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova și să ajusteze prețurile în conformitate cu Metodologia de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale,

Săptămâna trecută, „Moldovagaz” a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2022 cu 58, 1%. Adică de la 14,06 de lei până 22,22 fără TVA pentru o mie de metri cubi. Cu TVA, ar însemna un preț de 24,07 de lei.
ANRE a luat în calcul și alți parametri:

  • majorarea prețului mediu anual de procurare a gazelor naturale de la 620 $/1000 m3 la 696 $/1000 m3;
  • cuantumul indicelui prețurilor de consum mediu anual pentru anul 2022 în conformitate cu prognoza indicatorilor macroeconomici, de 21,9 %;
  • deficitul tarifar înregistrat de S.A. „Moldovagaz” în anul 2021 etc.

decât cei invocați de ”Moldovagaz” și a diminuat costurile de furnizare a gazelor naturale consumatorilor finali în total cu 5 551,5 mil. lei, sau circa 5 lei/m3.

Astfel consumatorii finali vor plăti de mâine, 1 iunie 18 lei și 61 bani cu tot cu TVA. m.c de gaze naturale.

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button