“Rugați-vă de pace!”

La mitingul din 9 mai, în preajma monumentului mamei îndurerate din satul Slobozia Duşca, raionul Criuleni, s-au adunat elevi, profesori, funcţionari, veterani ai războiului din Afganistan. În centrul atenţiei erau veteranii celui de-al doilea război mondial – Ioil Lupaşco, 92 de ani, şi Nicolae Frunză, 91 de ani.

DSCN2035

Preotul Veaceslav Donscoi a oficiat o slujbă de pomenire şi s-a rugat pentru slobozienii căzuţi pe câmpul de luptă, dar şi pentru pomenirea sufletelor celor prăpădiţi în lagăre, închisori, cunoscuţi şi necunoscuţi, ce au comis greşeli cu voie sau fără de voie…

Ioil Lupaşco şi-a început discursul cu creştinescul “Hristos a Înviat!”:  “Mulţumim domnului că am trăit 69 de ani în pace, da de-acum înainte nu se ştie, unul Dumnezeu ştie ce-o să fie înainte, că este nelinişte în Ucraina. Războiul este distrugere, moarte de oameni, vărsare de sânge. Eu mă rog să dea Dumnezeu pace, şi voi rugaţi-vă lui Dumnezeu să fie pace, că războiul e distrugere de sate, e foamete”, – a spus veteranul. Fiul său, Anatolie Lupaşco, veteran al războiului din Afganistan, a adăugat că războiul este o bătălie, din care câştigă numai politicenii. Aşa a fost şi în Afganistan, şi în Transnistria. Foarte mulţi au căzut în aceste războaie, de aceea Anatiolie Lupaşcu a făcut apel către tinerii, prezenţi la miting, ca atunci când vor ajunge în posturi mari, să lupte pentru pace, să nu admită războaie şi pierderea vieţilor omeneşti.

DSCN2045

Primarul localităţii, Sergiu Istrati, le-a înmânat veteranilor şi văduvelor câte un plic cu bani, ajutor material din partea consiliului local: câte 500 de lei pentru veterani şi cite 300 pentru văduve. Treizeci de ani în urmă la mitinguri, spunea primarul Sergiu Istrati, venea multă lume, erau mulţi angajaţi în gospodărie, acum, însă, vin din ce în ce mai puţini săteni. Şi veterani erau foarte mulţi. Chiar şi în lipsa veteranilor celui de-al doilea război mondial, primarul consideră că sărbătoarea va trebui menţinută, ca să fie pomeniţi cei trecuţi din viaţă şi cei care au suferit în urma războaielor şi conflictelor militare.

Elevii gimnaziului din localitate au omagiat veteranii cu cântece şi poezii tematice. În ritmurile fanfarei de copii, condusă de Boris Ţurcan, mitingul a luat sfârţşit.

 

reporter “E.C.”

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *